FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: IZJAŠNJAVANJE JELAVIĆA O KRIVNJI ODGOĐENO ZA 10. LIPNJA

SARAJEVO,4. lipnja(Hina) - Izjašnjavanje o krivnji pred Sudom Bosne iHercegovine Ante Jelavića i još četvorice bosanskohercegovačkih Hrvataoptuženih za pronevjere i zloporabe položaja povezane s poslovanjem"Hercegovačke banke" iz Mostara, odloženo je za 10. lipnja.
SARAJEVO,4. lipnja(Hina) - Izjašnjavanje o krivnji pred Sudom Bosne i Hercegovine Ante Jelavića i još četvorice bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za pronevjere i zloporabe položaja povezane s poslovanjem "Hercegovačke banke" iz Mostara, odloženo je za 10. lipnja.

Ovakva odluka donesena je u petak nakon što je obrana optuženih pred Sudom BiH uložila zahtjev zaa izuzeće suca Bernara Bolanda ranije određenog sa suca za prethodno saslušanje.

Odvjetnici optuženih ustvrdili su kako međunarodni sudac Boland ne može biti sucem za prethodno saslušanje jer je odmah nakon uhićenja nekih od optuženih, obavljenog u siječnju, imao ulogu suca za prethodni postupak, kada je potvrdio optužnicu koju je podigao tužitelj odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri tužiteljstvu BiH.

Takve prigovore je ranije kao neutemeljene odbio predsjednik Suda BiH Martin Raguž.

Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić opužen je zajedno s nekadašnjim ministrom obrane Federacije BiH Miroslavom Prcom, bivšim direktorom "Hercegovina osiguranja" Miroslavom Rupčićem, bivšim direktorom "Hercegovačke banke" Ivicom Karlovićem i fratrom Ivanom Ševom, nekadašnjim članom Upravnog odbora ove banke.

Svi oni sumnjiče se za nenamjensko trošenje sredstava koje je kao pomoć Hrvatima u BiH slala Republika Hrvatska, a optužnica protiv njih sadrži 34 točke.

Jelavić, Prce i Rupčić su u zatvoru Kula u blizini Sarajeva od siječnja. Njih su se trojica u svojstvu optuženih pojavili pred sudom, no njihovo izjašnjavanje o krivnji je odloženo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙