FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 12. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 12. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

RIGA

Latvija je u subotu ujutro počela glasovati na svojim prvim europskim izborima. Oko 1,4 milijuna birača očekuje se na 935 birališta koja su otvorena 7,00 sati po lokalnom vremenu, a birat će devet eurozastupnika.

Rezultati će biti poznati tek u nedjelju navečer, istovremeno kada i u ostale 23 europske zemlje od kojih će većina glasovati u nedjelju.

Jedino je Nizozemska, koja je glasovala u četvrtak, suprotno uputama Bruxellesa, objavila rezultate odmah.

LA VALETTA

Maltežani, koji tradicionalno u velikom broju izlaze na izbore, počeli su glasovati u subotu ujutro na svojim prvim europskim izborima. Malta, najmanja zemlja koja je ušla u članstvo EU-a u valu proširenja 1. svibnja, mogla bi odnijeti pobjedu što se tiče odaziva na izbore. Prema ispitivanjima javnog mišljenja, više od 80 posto od 294.000 njezinih birača izaći će na izbore. Dvadeset i sedam kandidata natječe se za pet mjesta koje je dobila Malta u Europskom parlamentu.

BAGDAD

Nepoznati napadači su otvorili vatru u subotu na vozilo visokog dužnosnika iračkog ministarstva vanjskih poslova u Bagdadu i pritom mu nanijeli smrtonosne ozljede, izjavio je dužnosnik ministarstva. Bassam Qubba, zamjenik ministra vanjskih poslova, putovao je na posao iz svog doma na području Adhamiya, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Qubba, koji je imenovan na tu dužnost prije dva mjeseca, umro je u bolnici. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za to ubojstvo, niti je utvrđen identitet napadača.

Qubba je prvi irački dužnosnik koji je smrtno stradao u atentatu nakon što je 1. lipnja izabrana nova vlada u Bagdadu.

CAGLIARI

Manja bomba eksplodirala je ispred lokalnog ureda vladajuće stranke desnog centra Forza Italija u subotu rano ujutro i prouzročila je materijalnu štetu, ali nije bilo stradalih, javila je talijanska novinska agencija ANSA. Tri osumnjičena anarhista uhićena su dok su pokušavala pobjeći s mjesta eksplozije u Cagliariju na Sardiniji.

Bomba je bila postavljena na mjestu gdje je nekoliko sati ranije kandidat desnog centra za regionalno predsjedništvo održao skup na kojem je zatvorio svoju kampanju.

Talijani glasuju u subotu i nedjelju na izborima za Europski parlament i za neke lokalne administrativne urede.

SEUL

Vojni dužnosnici Sjeverne i Južne Koreje potpisali su u subotu sporazum o poduzimanju niza mjera kako bi se izbjegli pomorski incidenti na zapadnoj strani Korejskog poluotoka.Prema sporazumu, dvije će strane opremiti svoje pogranične flote sustavom veza koji će omogućiti trenutačno izmjenjivanje informacija, priopćilo je ministarstvo obrane u Seulu.

Dužnosnici su se također dogovorili o dnevnoj razmjeni informacija o položajima ribarskih brodova koji se nalaze u blizini granice.

Kako bi se provjerilo djelovanje sustava veze dvije strane će 14. lipnja održati pomorske vježbe.

LISABON

Portugalska je policija uhitila 15 osoba arapskog porijekla u petak u Portu, mjestu gdje će se u subotu održati svečanost otvaranja Europskog nogometnog prvenstva, objavio je glasnogovornik policije.

Uhićenja su izvedena u okviru zajedničke operacije pravosudne policije i portugalske obavještajne službe, kazao je glasnogovornik policije u Portu.

Uhićenja su povezana s nekim međunarodnim pitanjima, rekao je glasnogovornik dodavši da ne zna točno s čime.

Privatna radio postaja TSF je objavila da je policija utvrdila da "postoje naznake kako su uhićeni povezani s terorističkom ćelijom".

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova odbio je komentirati ovu informaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙