FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30

ZAGREB, 7. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 7. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush u intervjuu za tv mrežu NBC ustvrdio je kako je invazija na Irak bila dobro isplanirana.

"Pohod na Bagdad bila je velika vojna pobjeda. No, činjenica je da neprijatelj još nije položio oružje kao što smo se nadali", kazao je Bush.

Upitan da li će za šest mjeseci biti manje američkih vojnika u Iraku, odgovorio je kako je teško predvidjeti koliko će biti potrebno vremena da bi se obučile iračke vojne snage koje bi se mogle nositi sa situacijom u zemlji. Trenutno je u Iraku oko 138.000 američkih vojnika. Njihova nazočnost je presudna za sigurnost u zemlji, smatra američki predsjednik. Iako mu popularnost u anketama pada, Bush nije zabrinut. "Nije mi cilj biti popularan. Nastojim raditi ono što je ispravno, a to je borba protiv terorizma", izjavio je američki predsjednik.

PRIŠTINA

Europska unija zabrinuta je kašnjenjem provedbe standarda za Kosovo, izjavio je visoki predstavnik Europske Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana uoči današnjeg dolaska u radni posjet Kosovu.

"Europska unija, zajedno s ostalim predstavnicima međunarodne zajednice je posebno uznemirena kašnjenjem provedbe standarda za Kosovo. Stoga pozivamo kosovske čelnike da se ujedine s ciljem uspješne provedbe standarda", rekao je Solana za današnji broj prištinskoga dnevnika na albanskome "Koha Ditore".

Solana je u izjavi za današnji broj dnevnika "Zeri" naglasio kako je i reorganizacija UNMIK-a važan prioritet. "Kao što znate UNMIK je utemeljen 1999. godine i reorganizacija UNMIK-a je važan priroritet s ciljem njezinog usklađivanja s novim okolnostima na terenu" rekao je Solana za dnevnik "Zeri".

TOKIO

Japanski premijer Junichiro Koizumi u ponedjeljak je izjavio da vjeruje kako Sjeverna Koreja želi ostvariti napredak u sljedećem krugu šestostranih pregovora o svom nuklearnom programu.

Prošlomjesečni pregovori između Japana, Kine, Sjeverne i Južne Koreje, Rusije i SAD-a nisu urodili plodom. Sjeverna Koreja odbacuje zahtjev SAD-a da u potpunosti odustane od svog nuklearnog programa.

SYDNEY

Novi smrtonosni virus, otporan na antibiotike i blizak zlatnom stafilokoku, pojavio se u Australiji gdje je prouzročio smrt jedne osobe a zaraženo ih je oko 50-ak, izvješćuje u ponedjeljak australski tisak. Dnevni list The Australian javlja da su medicinski krugovi vrlo zabrinuti jer se virus širi među populacijom, i nije se, kao što je uobičajeno pojavio u bolnicama, poput zlatnog stafilokoka, pratitelja postoperativnih infekcija. Zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus) može uzrokovati teške upale poput upale endokarda, upale pluća, upale koštane srži i trovanja krvi

Stručnjaci za infektivne bolesti smatraju da se virus prenosi preko porezotina i ogrebotina, te da može izazvati smrt i kod vrlo mladih osoba odlična zdravlja. Prva žrtva te bolesti je mladić koji je prošle godine preminuo u jedinici intenzivne skrbi u bolnici u Brisbaneu na istoku Australije. Liječen je zbog sepse no tretman penicilinom nije dao nikakve rezultate.

TEHERAN

Sjever Irana pogodio je rano u ponedjeljak novi potres, no osim panike među stanovnicima za sada nema dojava o drugim posljedicama podrhtavanja tla, javlja njemačka novinska agencija pozivajući se na iranski servis vijesti Khabar. Potres jačine 4,1 stupnja po Richteru pogodio je područje provincije Mazandaran, kod grada Baladeha.

U potresu jačine 5,5 stupnjeva koji je isto područje pogodio u petak, 35 ljudi je poginulo, više od 250 ozlijeđeno a 27 sela je uništeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙