FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30

ZAGREB, 15. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 15. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji boravi u službenom posjetu Belgiji, sastat će se u utorak u Bruxellesu s predsjednicima obaju domova belgijskog parlamenta.

Prvi Šeksov sugovornik bit će predsjednik belgijskog Senata Armand de Decker, a zatim i predsjednik Zastupničkog doma belgijskog parlamenta Herman de Croo. Teme razgovora bit će, kako je najavljeno, sveukupni hrvatsko-belgijski odnosi s naglaskom na parlamentarnu suradnju te hrvatski napredak u procesu europskih integracija.

Predsjednik Hrvatskog sabora sastat će se i s članovima Odbora za vanjsku politiku obaju domova belgijskog parlamenta.

SUBOTICA

Svećenik iz Srijema, autor knjige-svjedočanstva o stradanju srijemskih Hrvata, Marko Kljajić razgovarao je koncem prošloga tjedna s istražiteljima Haškog tribunala. Haške istražitelje zanimali su događaji, ljudi i dokumenti opisani u knjizi "Kako je umirao moj narod", u kojoj su iscrpno prikazani zločini nad srijemskim Hrvatima početkom devedesetih.

Velečasni Kljajić u izjavi za HINU u utorak rekao je kako je riječ o prikupljanju dokaznog materijala o zločinima u Vojvodini za koje su optuženi Vojislav Šešelj i pripadnici Srpske radikalne stranke.

Haški istražitelji posjetili su velečasnog Kljajića u Petrovaradinu nepunih tjedan dana nakon odluke Sudskog vijeća Haškog tribunala da uvaži prigovor Vojislava Šešelja da taj sud nije nadležan za navodne ratne zločine počinjene u Vojvodini s obrazloženjem da "u toj pokrajini početkom devedesetih nije bilo oružanog sukoba, što je preduvjet za nadležnost suda".

BERLIN

Belgijski premijer Guy Verhofstadt ima potporu Njemačke i Francuske kada je riječ o imenovanju budućeg predsjednika Europske komisije, izvijestio je u utorak list Financial Times Deutschland.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak nakon sastanka u Aachenu njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac nisu iznosili konkretna imena, no kazali su kako tijesno surađuju na pronalaženju nasljednika Romana Prodija. Schroederov glasnogovornik Bela Anda nije želio komentirati spomenuto novinsko izvješće koje se poziva na vladine izvore. Najveća grupacija u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (desni centar) izvijestila je kako ne podupire liberala Verhofstadta, već želi kandidata iz vlastitih redova.

Bilo kakva odluka o izboru novog predsjednika EK koju će čelnici EU-a donijeti krajem tjedna u Bruxellesu morat će biti potvrđena glasovanjem u Europskom parlamentu 21. srpnja.

PARIZ

Francuska je policija u utorak uhitila desetak osoba u pariškoj regiji u okviru istrage provedene u islamističkim krugovima, javlja agencija France Presse pozivajući se na sudske izvore.

Ta je operacija vođena u okviru preliminarne istrage antiterorističkog odjela pariškog tužiteljstva u islamističkim krugovima, dodao je isti izvor napomenuvši da su osumnjičeni stavljeni u pritvor.

Operacija je pokrenuta nakon informacija koje je primila policija, a mogla bi ukazati na "ilegalne aktivnosti" povezane s jednom terorističkom skupinom, doznaje se iz istog izvora.

TEHERAN

Predsjednik novog iranskg parlamenta Gholam Ali Hadad Adel je u utorak upozorio da bi zastupnici mogli odbiti ratifikaciju dodatnog protokola Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja kojim se iranske nuklearne aktivnosti dovode pod pojačanu kontrolu.

"Kažem Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj da ne mogu oni govoriti iranskom parlamentu što da radi. Iranski parlament ne prihvaća naredbe iz inozemstva nego uzima u obzir interes svog naroda", rekao je ovaj konzervativac blizak vrhovnom duhovnom vođi Ali Hamneiju.

Iran je potpisao dodatni protokol u prosincu 2003. godine. No sada je na parlamentu da ga ratificira, na čemu inzistiraju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), Velika Britanija, Njemačka i Francuska.

GAZA

U blizini židovskog naselja Netzarim u pojasu Gaze u utorak je eksplodirao automobil bomba na koji su izraelski vojnici, vidjevši da se približava naselju otvorile vatru, izvijestili su palestinski sigurnosni izvori.

Do eksplozije automobila koji je vozio palestinski samoubojica došlo je kad se vozilo približilo naselju Netzarim na jugu pojasa Gaze.

Pretpostavjla se da je vozač-samoubojica poginuo u eksploziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙