FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ULAGAČI OKLIJEVAJU S KUPNJAMA DIONICA ZBOG CIJENA NAFTE

NEW YORK, 25. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Ulagači, nervozni zbogponovnog skoka cijena nafte iznad 41 dolar po barelu, oklijevali su skupnjama tako da su cijene američkih blue-chip dionica u ponedjeljaktek neznatno porasle.
NEW YORK, 25. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Ulagači, nervozni zbog ponovnog skoka cijena nafte iznad 41 dolar po barelu, oklijevali su s kupnjama tako da su cijene američkih blue-chip dionica u ponedjeljak tek neznatno porasle.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks porastao je blagih 0,08 posto, na 9.958 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,6 posto, na 1.922 boda.

Rast cijena blue-chip dionica ograničila je dionica duhanske kompanije Altria Groupa, koja je potonula gotovo devet posto, postavši tako najveća dnevna gubitnica na Wall Streetu. Udarac njezinim dionicama predstavljala je odluka saveznog američkog suda o odbacivanju ograničenja visine kazne na 280 milijardi dolara, u sudskom postupku koji traži vlada, a trebao bi početi u rujnu. Oslabile su i dionice ostalih duhanskih kompanija.

Istodobno, snažno su porasle cijene dionica naftnih i kompanija za proizvodnju plina, potaknute eksplozivnim rastom cijena sirove nafte. U prosjeku je njihova cijena skočila za 1,5 posto.

No, Wall Street sve više zabrinjavaju eskalirajući troškovi energenata, koji prijete smanjivanjem osobne potrošnje Amerikanaca, što je dosad bio glavni motor gospodarskog opravka.

"Cijene nafte su visoke, no gospodarstvo još uvijek ima dobru izvedbu", izjavio je Ozan Akcin, strateg pri Puglisi&Co.

Neznatan broj novih izvješća o korporativnim zaradama, te nedostatak novih gospodarskih pokazatelja razlog su što na tržištu nema puno smjernica, ističu trgovci.

Na europskim burzama jučer su se cijene dionica različito kretale, pri čemu su automobilskih i tehnoloških kompanija ojačale, dok je ostale sektore pritiskao rast cijena nafte. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 0,06 posto, na 4.428 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je porastao jedan posto, na 3.867 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙