FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKA ŽALI SMRT RONALDA REAGANA

WASHINGTON,7. lipnja 2004.(Hina) - Poštovatelji i prijatelji preminulogbivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana započet će u ponedjeljaksvečani mimohod pored kovčega u njegovoj predsjedničkoj biblioteci uSimi Valley u Kaliforniji počinjući pet dana službenog sjećanja najednog od najpopularnijih američkih predsjednika 20. stoljeća.
WASHINGTON,7. lipnja 2004.(Hina) - Poštovatelji i prijatelji preminulog bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana započet će u ponedjeljak svečani mimohod pored kovčega u njegovoj predsjedničkoj biblioteci u Simi Valley u Kaliforniji počinjući pet dana službenog sjećanja na jednog od najpopularnijih američkih predsjednika 20. stoljeća.

Predsjednik Bush je proglasio petak za nacionalni dan žalosti i pozvao na iskazivanje poštovanja Reaganu koji "je pomogao da se izmijeni svijet".

Tijekom nedjelje tisuće ljudi posjetilo je mjesta povezana s Reaganom ostavljajući američke zastavice i cvijeće u znak štovanja u njegovoj biblioteci u Simi Valleay i pogrebnoj kući u Santa Monici gdje se njegovo tijelo trenutačno nalazi.

Reagan, 40. američki predsjednik, umro je u subotu u 93. godini od upale pluća, uobičajene komplikacije Alzheimerove bolesti od koje je patio posljednjih deset godina.

Bivša glumačka zvijezda, Reagan je ušao u politiku kao kalifornijski guverner, a zatim u dva mandata 1981-1989 bio američki predsjednik i postao jedan od najpopularnijih američkih predsjednika, u ponedjeljak će biti izložen na svečanom odru u njegovoj predsjedničkoj biblioteci u Simi Valley.

U srijedu će njegovo tijelo biti prevezeno u Washington gdje će biti izloženo na odru u zgradi američkog Kongresa do petka kada će u washingtonskoj Nacionalnoj katedrali biti priređen državni pogreb. Na prvom američkom državnom pogrebu u posljednjih 30 godina očekuje se nazočnost niza svjetskih čelnika, a među govornicima će biti i predsjednik Bush. Reganovo tijelo će zatim biti vraćeno u Simi Valley gdje će biti i pokopano na privatnoj ceremoniji.

Reganova smrt i dalje je glavna vijest u svim američkim medijima, a tjedan pogrebnih svečanosti naveo je predsjednika Busha i njegova demokratskog izazivača senatora Johna Kerryja da u sljedećih pet dana otkažu predizborne događaje.

Bushov izborni stožer se ipak nada da će Reaganova smrt biti prigoda da se ukazivanjem na ideološke i osobne sličnosti Busha i Reagana iskoristi popularnost preminulog bivšeg predsjednika i podigne popularnost sadašnjega koja je na najnižoj razini njegova predsjedništva.

The New York Times, međutim, ukazuje i na opasnosti prevelikog uspoređivanja Busha i Reagana. Navodeći neimenovane izvore iz republikanske stranke list piše da bi preveliko uspoređivanje moglo ići na Bushovu štetu te kampanju izložiti riziku da previše gleda u prošlost.

"Reagan je pokazao kako visok ugled može uživati jedan predsjednik, i strahujem da će Bush izgledati umanjen u toj usporedbi", navodi list mišljenje jednog republikanca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙