FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ALZHEIMEROVA BOLEST: RASTUĆI PROBLEM BOGATOG SVIJETA

WASHINGTON, 6. lipnja 2004. (Hina) - Alzheimerova bolest, od koje je usubotu preminuo i bivši američki predsjednik Ronald Reagan, rastući jeproblem bogatijeg dijela svijeta zbog sve starije populacije urazvijenim zemljama.
WASHINGTON, 6. lipnja 2004. (Hina) - Alzheimerova bolest, od koje je u subotu preminuo i bivši američki predsjednik Ronald Reagan, rastući je problem bogatijeg dijela svijeta zbog sve starije populacije u razvijenim zemljama.

Ta bolest trenutno pogađa oko 5 milijuna ljudi samo u SAD-u, a stručnjaci predviđaju da bi se oko 16 milijuna moglo od te bolesti razboljeti do 2050. Alzheimer ukupno u svijetu pogađa 15 milijuna ljudi.

Smrtonosna i neizlječiva, Alzheimerova bolest počinje kao lagani gubitak pamćenja i brzo napreduje. Pacijenti se gube u prostoru, prestaju prepoznavati bližnje i u krajnjem stupnju uopće se više za sebe ne mogu brinuti.

Reagan je živio 10 godina nakon što mu je bolest otkrivena. Najnovija istraživanja objavljena u travnju pokazuju da je prosjek godina života kod žena nakon što im se bolest dijagnosticira 5,7 a kod muškaraca 4,2 godine.

Terapija može pomoći u usporavanju napredovanja bolesti ali je ne može izliječiti.

Bolest je dobila ime po njemačkom fizičaru Aloisu Alzheimeru koji je prvi put opisao 1906. godine bolesnicu od 51 godine koja je imala paranoične ideje, gubitak pamćenja i poremećaj govora. Nakon smrti, kod nje je obdukcijom otkrivena izrazita moždana atrofija.

Broj novih pacijenata raste sa životnom dobi, a incidencija bolesti jednaka je među muškim i ženskim spolom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙