FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIKA ODAJE POČAST PREMINULOM BIVŠEM PREDSJEDNIKU REAGANU

WASHINGTON,6. lipnja 2004.(Hina) - Zastave na Bijeloj kući i američkimdržavnim ustanovama spuštene su u nedjelju na pola koplja dokAmerikanci odaju počast preminulom bivšem predsjedniku RonalduReaganu.
WASHINGTON,6. lipnja 2004.(Hina) - Zastave na Bijeloj kući i američkim državnim ustanovama spuštene su u nedjelju na pola koplja dok Amerikanci odaju počast preminulom bivšem predsjedniku Ronaldu Reaganu.

Reagan, 40. američki predsjednik koji je služio od 1981. do 1989., umro je u u subotu u dobi od 93 godine od upale pluća, komplikacije izazvane Alzheimerovom bolešću od koje je patio od 1994.

Predsjednik George W. Bush odao je priznaje Reaganu u Colleville-sur-Meru u Francuskoj na obilježavanju 60. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji. "Bio je hrabar čovjek i viteški predvodnik u borbi za slobodu i danas iskazujemo počast uspomeni na Ronalda Reagana", rekao je Bush okupljenim čelnicima desetak zemalja.

Reaganovo tijelo trebalo bi iz Santa Monice u Kaliforniji biti prebačeno u njegovu predsjedničku biblioteku u Simi Valleyu, a potom zrakoplovom u srijedu u Washington gdje se već priprema predsjednički pogreb.

Na lafetu koji će vući konji lijes s Reaganovim tijelom bit će prenesen u američki Kongres gdje će ostati 24 sata kako bi američki i strani čelnici te američki građani mogli odati počast preminulom bivšem predsjedniku. Predviđa se da će u petak u svečanoj povorci iz zagrade Kongresa lijes biti prevezen do mjesta u blizini Bijele kuće, a odatle u Nacionalnu katedralu na misu koju će predvoditi novoimenovani američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima John Danforth, episkopalni svećenik.

Tijelo će zatim biti zrakoplovom prebačeno natrag u Kaliforniju i pokopano u blizini Predsjedničke biblioteke i muzeja Ronalda Reagana u Simi Valleyu.

Očekuje se velik broj stranih državnika, posebice uzimajući u obzir summit G-8 zemalja koji se od utorka do četvrtka održava 1000 kilometara južno od Washingtona na Sea Islandu u Georgiji.

Smrt bivšeg predsjednika Reagana je vijest dana u SAD-u, a diljem zemlje Amerikanci odaju počast preminulom Reaganu.

Bivši predsjednik George H. W. Bush rekao je da će povijest priznati velike zasluge Reaganu zato što se držao načela.

Bivši predsjednik Bill Clinton i njegova supruga demokratska senatorica Hillary Rodham Clinton u priopćenju su odali priznanje Reaganu kao utjelovljenju optimizma američkog naroda koji je Ameriku držao u prvim redovima borbe za slobodu ljudi u svijetu.

Bivši predsjednik Gerald Ford rekao je kako je Reagan izvrsno vodio SAD u doba velikih izazova u zemlji i u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙