FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RONALD REAGAN - FILMSKA ZVIJEZDA KOJA JE POSTALA 40. AMERIČKI PREDSJEDNIK

LOS ANGELES, 6. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Ronald Reagan koji je usubotu preminuo u Los Angelesu u 93. godini života između 1981. i1989. godine obnašao je dužnost 40. predsjednika SAD-a, a prije togaje radio kao sportski novinar, bio filmska zvijezda i guvernerKalifornije.
LOS ANGELES, 6. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Ronald Reagan koji je u subotu preminuo u Los Angelesu u 93. godini života između 1981. i 1989. godine obnašao je dužnost 40. predsjednika SAD-a, a prije toga je radio kao sportski novinar, bio filmska zvijezda i guverner Kalifornije.

Rođen 6. veljače 1911. u Tampicu u državi Illinois radio je kao čuvar plaže u razdoblju do 1926. do 1933. godine, a zatim sportski komentator za radio od 1932. do 1937. godine nakon što je studirao sociologiju i ekonomiju.

No, nakon toga odlazi u Hollywood gdje ubrzo postiže uspjeh. Snimio je ukupno pedesetak filmova i 1947. godine postaje predsjednik sindikata američkih glumaca. Njegov je posljednji film bio "Ubojice" Dona Siegela iz 1964. godine.

Politička karijera Ronalda Reagana počinje dvije godine poslije: 1966. izabran je za guvernera Kalifornije i tu će dužnost obnašati osam godina.

Godine 1968. pokušava, prvi put i uzaludno postati kandidat republikanske stranke za predsjednika SAD-a. Isto je pokušao i 1976. godine, no pobijedio ga je tadašnji predsjednik Gerald Ford.

Njegov treći pokušaj donio mu je uspjeh: 1980. godine pobijedio je na predizborima, postaje republikanski kandidat za predsjednika i na općim izborima pobjeđuje tadašnjeg predsjednika, demokrata Jimmyja Cartera.

S navršenih 69 godina Reagan je bio najstariji izabrani predsjednik SAD-a. Vrlo je lako pobijedio na ponovnim izborima 1984. godine demokratskog kandidata Waltera Mondalea.

Vrlo brzo nakon što je preuzeo dužnost predsjednika države na njega je pokušan i atentat - 30. ožujka teško ga je ranio John Hinckley koji je na taj način pokušao impresionirati glumicu Jodie Foster.

Osam godina njegovog vođenja države povezuje se s krajem hladnog rata: postao je predsjednikom godinu dana nakon intervencije Sovjetskog saveza u Afganistanu a napustio je dužnost predsjednika deset mjeseci prije pada Berlinskog zida.

Reagan se dva put ženio, prvi put 1940. godine s glumicom Jane Wyman od koje se razveo osam godina kasnije i s kojom je imao dvoje djece. Drugi put se vjenčao s još jednom glumicom Nancy Davies koja mu je dala također dvoje djece - Patti i Rona mlađeg, koji su uz očev krevet bili i u trenutku njegove smrti u subotu.

Reagan je 5. studenoga 1994. godine javno priznao da boluje od Alzheimerove bolesti, nakon čega se potpuno povukao iz javnog života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙