FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA REAGANOVU SMRT I DALJE STIŽU REAKCIJE IZ SVIJETA

ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Iz svijeta i dalje stižu reakcije nasmrt nekadašnjeg predsjednika SAD Ronalda Reagana, pa je takoglasnogovornik Svete stolice Joaquin Navarro Valls izjavio kako jepapa Ivan Pavao II vijest o Reaganovoj smrti primio "s velikomžalošću".
ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) - Iz svijeta i dalje stižu reakcije na smrt nekadašnjeg predsjednika SAD Ronalda Reagana, pa je tako glasnogovornik Svete stolice Joaquin Navarro Valls izjavio kako je papa Ivan Pavao II vijest o Reaganovoj smrti primio "s velikom žalošću".

Glasnogovornik je dodao kako je Papa, koji je u dvodnevnom posjetu Švicarskoj, Reaganovoj supruzi Nancy poslao poruku suosjećanja u petak, prilikom posjeta Vatikanu sadašnjeg predsjednika SAD Georgea Busha, jer je znao kako joj je suprug "jako bolestan".

I izraelska je vlada u nedjelju uputila izraze sućuti američkom narodu i vladi u povodu Reaganove smrti.

"Predsjednik Reagan bio je prijatelj Izraela i tijekom njegova obnašanja dužnosti predsjednika odnosi između dviju zemalja temeljili su se na međusobnom razumijevanju i suradnji", priopćeno je iz izraelske vlade.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder poslao je poruku sućuti Bushu, izrazivši "veliku tugu" zbog Reaganove smrti, u kojoj je napisao kako će se "Njemačka uvijek s poštovanjem sjećati" bivšeg predsjednika zbog njegove uloge u okončanju Hladnog rata.

I njemački predsjednik Johannes Rau odmah je u priopćenju izrazio žaljenje zbog Reaganove smrti, naglasivši kako je on bio "istinski prijatelj i saveznik Njemačke u teškim vremenima".

Portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso izrazio je "duboku tugu" zbog smrti bivšeg američkog predsjednika, osobito se spomenuvši njegove "hrabrosti".

"Velikim je dijelom baš njegova hrabrost omogućila otpor i konačnu pobjedu nad totalitarizmom koji je vladao u istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom savezu", kazao je u poruci portugalski premijer.

Reagan je bio "veliki predsjednik SAD", ocijenio je zamjenik talijanskog premijera Gianfranco Fini.

"Povijesne knjige spominjat će ga zbog ključnog doprinosa raspadu SSSR-a koji je imala njegova strategija rata zvijezda", kazao je Fini.

Reagan je tijekom svojeg mandata pokrenuo utrku u naoružanju koja je iscrpila SSSR i tako 1991. pridonijela padu, kako ga je on zvao, "carstva zla".

Bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa Reagana se sjetio kao osobe koja se borila protiv komunističkog sustava i pridonijela njegovu padu.

"Reagan je pripadao krugu ljudi koji su prešutnim dogovorom surađivali u cilju propasti suludog i smrtonosnog komunističkog sustava", kazao je Walesa o američkom predsjedniku koji je u Poljskoj upravo zbog uloge u rušenju komunizma bio iznimno popularan.

"Duboku tugu" u nedjelju je izrazio i nekadašnji čelnik SSSR-a Mihail Gorbačov, koji je zajedno s Reaganom 1986. sudjelovao na povijesnom sastanku na vrhu u Reykjaviku kojim je omogućeno okončanje Hladnog rata.

"Za mene je on veliki predsjednik", rekao je Gorbačov.

U povodu Reaganove smrti oglasio se i bivši njemački kancelar Helmut Kohl, naglasivši kako je nekadašnji predsjednik SAD bio "veliki prijatelj Nijemaca".

"Mi Nijemci moramo mu biti jako zahvalni, a cijeli svijet i Europa posebno imali su sreću što su ga imali", kazao je Kohl u priopćenju.

Ronald Reagan bio je američki predsjednik u dva uzastopna mandata između 1981. i 1989., a umro je kasno u subotu u Los Angelesu u dobi od 93 godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙