FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 6. lipnja 2004. (Hina) -

Izbor zanimljivosti iz svijeta

BEGLES - Protiv gradonačelnika Beglesa, grada pored Bordeauxa, koji je u prvi homoseksualni brak u Francuskoj u subotu spojio Bertranda Charpentiera i Stephenea Chapina odmah je pokrenuta "procedura sankcija", izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Dominique de Villepin. Državni tužitelj u Bordeauxu je već ranije izrazio svoje protivljenje ovom braku jer zakon, prema njegovim riječima, ne dopušta sklapanje braka između osoba istog spola. Dvojica muškaraca su došli pred zgradu gradonačelnika u Beglesu, pored Bordeauxa, u smeđem Rolls Royceu uz pljesak više pristaša homoseksualnih brakova, ali i uz negodovanje onih koji se takvim brakovima protive.

LOS ANGELES - Bivši američki predsjednik Ronald Reagan preminuo je u subotu u 93. godini života u svojem domu u Los Angelesu, objavile su američke televizijske postaje. Regan je od 1981. do 1989. godine obnašao dužnost 40. predsjednika SAD-a, a prije toga je radio kao sportski novinar, bio filmska zvijezda i guverner Kalifornije. Reagan je deset godina bolovao od Alzheimerove bolesti, a zdravstveno stanje posljednjih mu se dana jako pogoršalo. U posljednjim trenucima uz njega su bili njegova supruga Nancy i njihovo dvoje djece Ron Reagan Jr. i Patty.

LONDON - Normandijske plaže Omaha, Utah, Sword, Gold i Juno, poprišta savezničkog iskrcavanja 6. lipnja 1944., odabrane su nakon geoloških istraživanja koja su uključivala i opasna uzimanja uzoraka pijeska, otkrivaju britanski znanstvenici. Istraživalo se hoće li se saveznička vojna vozila moći kretati po pijesku nakon plime i bombardiranja. Geolog koji je vodio istraživanja, profesor Fred Shotton, nadlijetao je okupiranu Francusku promatrajući plaže kroz stakleni otvor na trupu zrakoplova. Nakon ispitivanja u Francuskoj, vojska je u Norfolku, u središnjoj Engleskoj, pronašla plaže slične onima na kojima su se saveznici planirali iskrcati i bombardirala ih kako bi izvršila dodatne provjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙