FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZNAJMLJIVAČI: POREZ NA KUĆE I STANOVE ZA ODMOR

RIJEKA, 7. lipnja (Hina) - Strukovna skupina iznajmljivača uobiteljskom smještaju pri primorsko-goranskoj Gospodarskoj komoripredlaže da se na sve stanove i kuće za odmor u turističkim mjestima,u kojima nije prijavljeno iznajmljivanje smještaja, uvede obvezaplaćanja paušalnog poreza koji bi bio za 10 posto veći od poreza kojiplaćaju iznajmljivači smještaja u svojim domaćinstvima.
RIJEKA, 7. lipnja (Hina) - Strukovna skupina iznajmljivača u obiteljskom smještaju pri primorsko-goranskoj Gospodarskoj komori predlaže da se na sve stanove i kuće za odmor u turističkim mjestima, u kojima nije prijavljeno iznajmljivanje smještaja, uvede obveza plaćanja paušalnog poreza koji bi bio za 10 posto veći od poreza koji plaćaju iznajmljivači smještaja u svojim domaćinstvima.

Porez bi se plaćao bez obzira na to bavi li se vlasnik stana ili kuće iznajmljivanjem, a prihodi bi se raspodijelili po načelu raspodjele boravišne pristojbe (veći dio općinama i gradovima) te koristili za poboljšanje komunalne infrastrukture i izgradnju turističkih sadržaja.

U Komori smatraju da svim vlasnicima stanova za odmor, bez obzira na to jesu li hrvatski ili strani državljani, treba omogućiti da legalno iznajmljuju svoje stanove na moru i to preko domaćih turističkih agencija. Agencije bi se pritom skrbile o cjelovitoj usluzi - prihvatu i smještaju gostiju, održavanju prostora i naplati usluga.

Tako bi, smatraju u strukovnoj skupini iznajmljivača, bio legaliziran velik broj postelja, a općine, gradovi, županije i država ostvarili bi dodatne prihode, otvorila bi se mogućnost za nova zapošljavanja i poslovanje novih specijaliziranih agencija. Sve bi to rezultiralo boljom kvalitetom usluga i nestankom nelojalne konkurencije.

Iz Komore naglašavaju da se Hrvatska treba zaštititi od pretvaranja obale u slobodnu prodajnu zonu stanova koji se često nazivaju "apartmanima" iako to nisu. Obalni prostor potrebno je zaštititi od preizgrađenosti i trenda da turisti kupuju stanove za vlastiti smještaj, a istodobno treba legalizirati sve dosad izgrađene smještajne kapacitete, kažu u Strukovnoj skupini obiteljskog smještaja.

(Hina) xhšup yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙