FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokretači projekta "Goli otok-novi hrvatski turizam: ogorčeni smo što će otok postati uzgajalište i lovište divljih svinja

RIJEKA,24. svibnja 2004.(Hina)) - Prema saznanjima pokretača projekta"Goli otok-novi hrvatski turizam" na Golom otoku i otočiću SvetomGrguru proglašeno je područje državnog lovišta i uzgajališta, alovačkom društvu "Kuna" iz Lopara na Rabu bit će dodijeljenavišegodišnja lovna koncesija, rekao je danas na konferenciji zanovinare Damir Čargonja
RIJEKA,24. svibnja 2004.(Hina)) - Prema saznanjima pokretača projekta "Goli otok-novi hrvatski turizam" na Golom otoku i otočiću Svetom Grguru proglašeno je područje državnog lovišta i uzgajališta, a lovačkom društvu "Kuna" iz Lopara na Rabu bit će dodijeljena višegodišnja lovna koncesija, rekao je danas na konferenciji za novinare Damir Čargonja iz riječkog Multimedijalnog centra (MMC) izrazivši ogorčenost takvom odlukom.

Čargonja je rekao da je na Golom otoku već postavljena oznaka lovnog područja, da je iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva potvrđeno izdavanje lovne koncesije te da je za 26. svibnja najavljen komisijski pregled novog lovišta. Po njemu, riječ je o uzgajalištu i lovištu divljih svinja i muflona.

Pokretači projekta "Goli otok - novi hrvatski turizam" su MMC i Udruga građana bivših političkih zatvorenika "Goli otok". Oni su ministarstvima kulture, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva danas poslali otvoreno pismo u kojemu zahtijevaju njihovu hitnu intervenciju i zabranu osnutka lovišta.

Projekt "Goli otok - novi hrvatski turizam" pokrenut je prije četiri godine s ciljem prenamjene bivših zatvorskih objekata u multidisciplinarnu koloniju, školu mira, ekologije, umjetnosti i upozorenja na nekadašnju namjenu tog prostora.

Goli otok i obližnji Sveti Grgur postali su kaznionice - radni logori za političke zatvorenike 1949. Kasnije su prenamijenjeni u kazneno-popravni dom za maloljetnike koji je zatvoren 1988. Po Čargonjinim riječima, oba su otoka nakon 1988. posve devastirana, a okoliš i objekti u kojima je moglo boraviti oko 1000 ljudi posve devastirani, onečišćeni i opljačkani iako je rapska gradska uprava ondje zaposlila čuvara.

U MMC-u i udruzi bivših zatvorenika smatraju da je na Golom otoku i Svetom Grguru moguće uvesti živopisni art-turizam. Tako ih je 2000. posjetila "umjetnička ekspedicija MMC-a" koja je ondje snimila kratki film o stanju otoka. Nakon toga utemeljen je Organizacijski odbor za utemeljenje Multimedijalnog centra Goli otok čiji su članovi iste godine ponovno posjetili Goli otok, a tom je prigodom HTV snimio dva dokumentarna filma.

Projekt je nedavno podupro i predsjednik Stjepan Mesić koji je predložio da se pod njegovim pokroviteljstvom održi okrugli stol o Golom otoku te da se osnuje komisija koja bi razmotrila njegov daljnji razvoj.

MMC i "Goli otok" željeli su problem dvaju otoka rješavati bez upletanja politike, pa je razmatran i prijedlog da se oba zaštite kao prirodno dobro, rekao je Čargonja, dodavši kako "postoji sumnja da iza osnivanja lovišta stoji problem devastacije i krađe imovine na otocima koje netko želi sakriti".

Čargonja ističe da sudionici projekta i dalje rade na kreativnom vrednovanju Golog otoka i Sv. Grgura te ondje nastoje dovesti nekoliko kulturnih projekata, među kojima teatar Ulysses i više projekata hrvatskih, nizozemskih, slovenskih i bosanskih umjetnika. Jedan od projekata ponuđen je Ministarstvu kulture, ali za sada bez rezultata, kazao je.

U MMC-u smatramo da na Golom otoku i Sv. Grguru, zbog njihove devastacije, ima posla za Državno odvjetništvo, rekao je Čargonja te je istaknuo da pokretači projekta "Goli otok - novi hrvatski turizam" neće odustati od stvaranja uvjeta da se ondje ostvari kvalitetna umjetnička i kulturna aktivnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙