FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 23. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 23. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PARIZ

Šest osoba je poginulo, a najmanje tri su ozlijeđene u nedjelju ujutro kada se srušio dio krova na terminalu 2E pariške zračne luke Charles de Gaulle, izjavili su vatrogasci. Među mrtvima su tri policajca, rekao je jedan izvor u zračnoj luci. Prema prvim podacima, ploče od betona i čelika pale su na pod terminala oko 7:00 sati i zarobile putnike koji su čekali svoje letove. Strahuje se da bi ispod urušenih betonskih ploča moglo biti još mrtvih. Terminal 2E, koji je u upotrebi od lipnja prošle godine, evakuiran je. Oko 200 vatrogasaca stiglo je na mjesto nesreće. Glasnogovornik zračne luke rekao je da se još ne zna iz kojeg se razloga krov urušio.

KUFA

Dvadeset osoba je ubijeno, a 54 su ranjene u noći sa subote na nedjelju u sukobima između američkih vojnika i šijitske milicije radikalnog klerika Moqtade al-Sadra nedaleko od džamije u svetom gradu Kufi, rekli su bolnički izvori. Glasnogovornik koalicijskih snaga, koje predvodi SAD, potvrdio je da su tamo vođene borbe i rekao je da su ubijeni pripadnici al-Sadrovih paravojnih postrojbi. Dodao je da nije bilo ni mrtvih ni ranjenih u redovima koalicijskih snaga.

SRINAGAR

Osumnjičeni muslimanski militanti raznijeli su u nedjelju bombom vojni autobus u indijskom Kašmiru i pritom ubili najmanje 26, a ranili 15 indijskih vojnika, izjavili su dužnosnici. Bomba je bila postavljena ispod jednog malog mosta uzduž ceste koja povezuje gradove Srinagar i Džamu, izjavio je glasnogovornik pograničnih snaga sigurnosti Neeraj Sharma. Napad na autobus izvršen je samo nekoliko sati nakon što je novi indijski premijer Manmohan Singh preuzeo dužnost u New Delhiju. Najmanje 26 vojnika poginulo je na mjestu ekplozije, a 15 je ranjeno, od kojih su mnogi u kritičnom stanju, rekao je Sharma.

JERUZALEM

Izraelska vojska je predložila da se vlasnicima stotina palestinskih kuća, koje je srušila ili će srušiti u pojasu Gaze, isplati odšteta. Vojni časnici iznijeli su taj prijedlog tijekom razgovora s izraelskim državnim odvjetnikom, objavile su u nedjelju izraelske novine Ha'aretz. Ministar obrane Shaul Mofaz i načelnik glavnog stožera izraelske vojske Moshe Ya'alon podržali su taj prijedlog, piše Ha'aretz. Prijedlog uključuje odštetu za domove koji su uništeni nakon što su ih njihovi vlasnici napustili i pobjegli u strahu od sukoba, a koji mogu dokazati vlasništvo.

ISLAMABAD

Nova indijska vlada odgodila je razgovore s Pakistanom o nuklearnom oružju kako bi premijer Manmohan Singh mogao završiti ustroj vlade, priopćilo je u nedjelju pakistansko ministarstvo vanjskih poslova. Visoki dužnosnici ministarstava vanjskih poslova Indije i Pakistana trebali su u utorak i srijedu razmotriti uspostavu mjera za izgradnju povjerenja glede nuklearnih arsenala dviju zemalja. Međutim, Singh je tek u subotu prisegnuo za premijera i još uvijek nije do kraja ustrojio vladu. "Indija je predložila da bi se razgovori ... mogli održati dva dana prije sastanka na razini ministara vanjskih poslova", priopćilo je ministarstvo aludirajući na ranije dogovoreni sastanak koji bi se trebao održati krajem svibnja ili u lipnju.

CANNES

Zlatnu palmu na 57. canneskom filmskom festivalu dobio je Amerikanac Michael Moore za dokumentarac "Fahrenheit 9/11", pamflet protiv Busha, a nagradu je posvetio "djeci u Americi i u Iraku i svima na svijetu koji trpe zbog postupaka" Sjedinjenih Država. Moore koji je bio "jako iznenađen" zbog nagrade koju je primio uz bučan pljesak publike, rekao je da će to međunarodno priznanje omogućiti njegovu filmu da se prikazuje u SAD-u, a "američkom narodu da ga vidi". Veliku nagradu žirija dobio je film Parka Chan-wooka iz Južne Koreje "Old Boy". Zlatnu palmu za kratkometražni film dobio je "Trafic" Catalina Mitulescua (Rumunjska), a nagradu žirija za kratkometražni film "Flatlife" Jonasa Geirnaerta (Belgija). Zlatnu kameru dobio je "Mon tresor" Kerena Yedayaja (Izrael).

CRAWFORD

Američki predsjednik George W. Bush zadobio je posjekotine i masnice u subotu poslijepodne kada je pao s bicikla na svom ranču u Teksasu, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Trent Duffy. Bush ima manje ogrebotine i rane na bradi, gornjoj usni, nosu, desnoj ruci i oba koljena, rekao je Duffy. On je dodao da je do nesreće došlo dok se predsjednik vozio na biciklu u društvu pripadnika tajne službe i svog osobnog liječnika Richarda Tubbsa. Nakon što je Tubbs očistio njegove ogrebotine Bush se vratio na bicikl i nastavio je vožnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙