FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 23. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 23. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Država su dobri, a pitanja međusobnog sporazuma o izuzeću Amerikanaca od Međunarodnog kaznenog suda (ICC) i hrvatske potpore u Iraku su važna, ali ne i presudna za njihov razvitak, rekao je u subotu hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić. Govoreći u Washingtonu udruzi američkih Hrvata Grdešić je naglasio da su Hrvatska i Sjedinjene Države u "prijateljskim odnosima". On je, međutim, rekao da su u međusobnim odnosima i dalje aktualna pitanja Sporazuma o neizručivanju Amerikanaca ICC-u i slanja hrvatskih vojnika u Irak, ali da SAD priznaje ograničenja Hrvatske glede tih pitanja koja ne priječe odnose na drugim poljima. Odnosi Hrvatske i SAD-a "su u zadnjih četiri pet godina uvijek bili dobri s, ja bih više rekao, medijskim oscilacijama nego stvarnim unutarnjim promjenama glavnih sadržaja", rekao je Grdešić novinarima nakon obraćanja izaslanicima 11. godišnje skupštine Nacionalnog saveza američkih Hrvata (NFCA).

BEOGRAD

U nedjelju u ponoć istječe rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore u Srbiji, zakazane za 13. lipnja, a konačnu listu kandidata Republička izborna komisija utvrdit će za pet dana, 28. svibnja. Dosad su se za predsjedničke izbore kandidirali zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić, potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin koji je kandidat vladajuće koalicije, predsjednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, te kandidat skupine građana, poznati poslovni čovjek Bogoljub Karić. Po svim dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja, u prvom krugu će se borba voditi između trojice kandidata: radikala Nikolića i dvojice "demokratskih" kandidata, Borisa Tadića i Dragana Maršićanina, a osim njih jedini koji po istraživanja ima nešto jači rejting je Bogoljub Karić, vlasnik "BK Televizije" i "Mobtela".

DHAKA

Trajekt koji je prevozio oko 300 putnika prevrnuo se u nedjelju oko 170 kilometara južno od glavnog grada Bangladeša, Dhake, priopćila je policija. Trajekt je rijekom Meghna prevozio putnike iz južne pokrajine Madripur prema glavnom gradu kad ga je prevrnula iznenenadna oluja. Prve informacije koje je imala policija govore o tome da je dosad pronađeno samo osam tijela poginulih putnika. U Bangladešu svake godine u nesrećama riječnih putničkih brodova pogine najmanje 1.000 osoba pa su vlasti zabranile noćnu plovidbu manjim trajektima, a provode se i posebne mjere opreza tijekom svibnja i lipnja, kada su česte iznenadne oluje.

SINGAPUR

Brod koji je prevozio 4.000 automobila marke Hyundai potonuo je nakon sudara s tankerom južno od Singapura, priopćila je u nedjelju obalna straža u Singapuru. Do sudara tankera Mt Kaminesana, koji je prevozio 279.949 tona sirove nafte, i broda koji je prevozio automobile došlo je u subotu nešto prije ponoći, navodi se u priopćenju. "Svi su automobili potonuli, ali nije bila curenja (sirove nafte) iz tankera", rekla je glasnogovornica pomorskih i lučkih vlasti Theresa Pong. Nije bilo ozlijeđenih ni na jednom brodu.

CANNES

Zlatnu palmu na 57. canneskom filmskom festivalu dobio je Amerikanac Michael Moore za dokumentarac "Fahrenheit 9/11", pamflet protiv Busha, a nagradu je posvetio "djeci u Americi i u Iraku i svima na svijetu koji trpe zbog postupaka" Sjedinjenih Država. Moore koji je bio "jako iznenađen" zbog nagrade koju je primio uz bučan pljesak publike, rekao je da će to međunarodno priznanje omogućiti njegovu filmu da se prikazuje u SAD-u, a "američkom narodu da ga vidi". Veliku nagradu žirija dobio je film Parka Chan-wooka iz Južne Koreje "Old Boy". Zlatnu palmu za kratkometražni film dobio je "Trafic" Catalina Mitulescua (Rumunjska), a nagradu žirija za kratkometražni film "Flatlife" Jonasa Geirnaerta (Belgija). Zlatnu kameru dobio je "Mon tresor" Kerena Yedayaja (Izrael).

CRAWFORD

Američki predsjednik George W. Bush zadobio je posjekotine i masnice u subotu poslijepodne kada je pao s bicikla na svom ranču u Teksasu, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Trent Duffy. Bush ima manje ogrebotine i rane na bradi, gornjoj usni, nosu, desnoj ruci i oba koljena, rekao je Duffy. On je dodao da je do nesreće došlo dok se predsjednik vozio na biciklu u društvu pripadnika tajne službe i svog osobnog liječnika Richarda Tubbsa. Nakon što je Tubbs očistio njegove ogrebotine Bush se vratio na bicikl i nastavio je vožnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙