FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPORAVAK CIJENA AMERIČKIH DIONICA

NEW YORK, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dobri rezultati poslovanjamaloprodajnih lanaca podigli su u utorak vrijednosti američkih dionicas najnižih ovogodišnjih razina.
NEW YORK, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Dobri rezultati poslovanja maloprodajnih lanaca podigli su u utorak vrijednosti američkih dionica s najnižih ovogodišnjih razina.

Njujorški Dow Jones indeks skočio je 0,6 posto, na 9.968 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je 1,13 posto, na 1.897 bodova.

Nakon što su dan ranije indeksi dosegnuli višemjesečne najniže razine, uslijed zabrinutosti zbog rastućih cijena nafte i intenziviranja nasilja na Bliskom istoku, jučer su se ulagači odlučili na kupovine. "Dio razmišljanja ulagača koji stoji iza ovog oporavka cijena jest da su temeljni odnosi u gospodarstvu zaista dobri", ocijenio je raspoloženje na tržištu Chris Wolfe iz J.P. Morgana.

Odluka američkog predsjednika Georga Busha da ponovno nominira Alana Greenspana na mjesto predsjednika središnje banke pomogla je ublažiti strahove na Wall Streetu oko eventualnih naglih promjena na čelu Fed-a.

Među najvećim dobitnicama bile su dionice maloprodajnih lanaca poput Home Depota i Staplesa. Dionica Home Depota, vodećeg svjetskog lanca koji se bavi prodajom kućanskih potrepština ojačala je 3,4 posto, po objavi 21-postotnog skoka tromjesečne dobiti te podizanja procjena poslovanja do kraja godine.

Drugi po veličini američki lanac trgovina uredskim priborom, Staples izvijestio je također o snažnom skoku dobiti, što je povisilo cijenu njegovih dionica za osam posto.

Na europskim burzama jučer su također skočile cijene dionica, pri čemu je londonski Ftse indeks porastao 0,3 posto, na 4.414 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je gotovo jedan posto, na 3.789 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙