FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA AMERIČKIH DIONICA ZBOG SKUPE NAFTE

NEW YORK, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte usrijedu su na američkim burzama spustile cijene dionica, unatoč dobrimposlovnim rezultatima koje su objavili tehnološki divovi IBM iHewlett-Packard.
NEW YORK, 20. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte u srijedu su na američkim burzama spustile cijene dionica, unatoč dobrim poslovnim rezultatima koje su objavili tehnološki divovi IBM i Hewlett-Packard.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,3 posto, na 9.937 bodova. Tehnološki Nasdaq gotovo se i nije mijenjao, završivši poslovanje na 1.898 bodova, ispod psihološki važne granice od 2.000 bodova.

"Na tržištu se konstantno provode prodaje zbog skorašnjih povećanja kamatnih stopa i cijena nafte koje su iznad 40 dolara po barelu", izjavio je Brian Pears, čelnik trgovine pri Victory Capital Managementu.

Više cijene nafte, kao i više kamatne stope, tendiraju smanjiti korporativne profite te zakočiti osobnu potrošnju. Cijena barela nafte na njujorškom tržištu jučer je skočila na 41,5 dolara, budući je trgovce razočarao podatak o stanju zaliha goriva u SAD-u.

Među najvećim blue-chip gubitnicama bila je dionica Coca-Cole, potonuvši 1,5 posto. Pridružila joj se dionica financijskog diva American Expressa, koja je oslabila nakon što je kompanija objavila da bi mogla biti suočena s posljedicama zbog nepropisnog prihvaćanja novca investicijskih fondova, i to preko svoje mreže umjesto preko tržišta.

Po objavi više tromjesečne dobiti od očekivane, dionica Hewlett-Packarda poskupila je 3,6 posto. Porasla je i cijena dionica IBM-a i to 1,2 posto, budući je njegov izvršni direktor Samuel Palmisano najavio da cilja ostvariti prihode od usluga u visini 500 milijardi dolara.

Na europskim burzama jučer su cijene dionica skočile gotovo dva posto, predvođene oporavkom u sektoru baznih proizvođača kako se smanjila zabrinutost od oštrog gospodarskog usporavanja u Kini. Među dobitnicama bile su i tehnološke dionice, na čiju su se kupovinu ulagači ohrabrili nakon odličnih poslovnih rezultata Hewlett-Packarda. Londonski Ftse indeks ojačao je 1,3 posto, na 4.471 bod. Frankfurtski DAX porastao je 2,2 posto, dosegnuvši 3.872 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙