FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 3. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 3. lipnja 2004.(Hina) -

SKOPJE

Makedonsko Sobranje u srijedu kasno navečer izglasalo je novog predsjednika vlade, nakon što je na nedavnim izborima Branko Crvenkovski izabran za predsjednika države poslije tragične smrti Borisa Trajkovskog. Glasovanjem samo zastupnika vladine koalicije za novog predsjednika vlade imenovan je Hari Kostov, dosadašnji ministar unutarnjih poslova. U svojem govoru on je naglasio da će glavne aktivnosti vlade biti provođenje Ohridskog dokumenta, posebno decentralizacija vlasti i nova teritorijalna organizacija lokalne uprave, te reforma sudstva, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i strukturne gospodarske i druge reforme neophodne za integraciju Makedonije u NATO i Europsku uniju. Sastav vlade ostaje isti, jer, kako je rekao Kostov, rekonstrukcija vlade zahtijevala bi nova dogovaranja koalicije što bi oduzelo previše vremena i zato je imenovan samo novi ministar unutarnjih poslova i to dosadašnji načelnik Uprave za sigurnost i kontraobavještavanje Siljan Avramovski, što je u raspravi prije glasovanja ocijenjeno nezakonitim rješenjem, budući da ustav zabranjuje imenovanje ministra iz redova profesionalnog kadra MUP-a.

ZAGREB

Sjedinjene Države, UN i Europska unija u srijedu su izrazile "duboku zabrinutost" zbog stanja na istoku Demokratske Republike Kongo. "Duboko smo zabrinuti i čvrsto osuđujemo borbe koje traju u gradu Bukavu i u njegovoj okolici od prošle srijede", rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Bourcher. Vijeće sigurnosti također je osudilo borbe u Kongu gdje su odbjegli vojnici, pripadnici nove kongoanske nacionalne vojske, preuzeli kontrolu nad gradom Bukavu. Visoki povjerenik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je zabrinutost nakon pada grada Bukavu. Taj grad i njegova okolica poprište su jednotjednih sukoba između kongoanske regularne vojske i dvije skupine odbjeglih vojnika, a u borbama je dosad poginulo oko 60 osoba.

WASHINGTON/NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan predložio je u srijedu Vijeću sigurnosti šestomjesečno produljenje UN-ovih operacija na Cipru (UNFICYP), obećavši za tri mjeseca razmatranje mandata misije kako bi se prilagodila okolnostima nakon propalog referenduma o ujedinjenju otoka. U novom izvješću Vijeću sigurnosti Annan je rekao kako je stanje duž crte prekida vatre na Cipru mirno. Nakon referenduma o ponovnom ujedinjenju otoka 24. travnja, koji je propao zbog odbijanja ciparskih Grka da prihvate Annanov plan, Annan u izvješću kaže kako je "u odsutnosti cjelovita rješenja nazočnost UNFICYP-a na otoku i dalje nužna za održavanje prekida vatre". Uzimajući u obzir propali referendum Annan kaže da će za tri mjeseca biti razmotren mandat UNFICYP-a, broj vojnika i koncepcija operacije "u svjetlu razvitka događaja na terenu, pozicije pojedinih strana i stajališta koje bi o tome moglo imati Vijeće sigurnosti". Temeljem toga Annan će onda predložiti moguće prilagodbe i izmjene UNFICYP-a.

BRUXELLES

Koordinator EU za borbu protiv terorizma Gijs de Vries izjavio je u srijedu da svim zemljama u Europi prijete teroristički napadi, bez obzira na to jesu li podržale rat u Iraku ili ne. "Prijetnja je realna i ozbiljna", rekao je Gijs de Vries, imenovan europskim koordinatorom za borbu protiv terorizma nakon bombaških napada u Madridu 11. ožujka u kojima je poginula 191 osoba. De Vries upozorava da se ne može isključiti mogućnost novog velikog terorističkog napada u Europi. "Nažalost, moramo računati s mogućnošću da bi svaka zemlja u Europi mogla postati žrtvom napada. Sve zemlje Europske unije ranjive se, neovisno o njihovoj nazočnosti u Iraku", rekao je De Vries u intervjuu za Reuters.

LJUBLJANA

U Sloveniji u srijedu navečer još nema službenih reakcija na prijedlog hrvatske Vlade upućen Saboru da se odgodi primjena ekološko-ribolovne zone u Jadranu. Hrvatska Vlada u srijedu je Saboru uputila dopunu Odluke o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranu kojom se predlaže odgoda proglašenja ekološko-ribolovne zone do sklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i EU. Neimenovani predstavnici slovenske vlade na traženje da komentiraju za slovensku televiziju spomenuti prijedlog izjavili su da ga službeno ne poznaju i da će ga "proučiti" kad s njim budu upoznati. Slovenska televizija prijedlog je nazvala "iznenađujućim", a ocjenjuje da će hrvatski premijer Ivo Sanader, unatoč protivljenju oporbe, za njega dobiti većinu u Saboru. Ljubljansko "Delo" pak u svom broju od četvrtka navodi da oporba u Saboru optužuje premijera Sanadera za popuštanje pritiscima jer je, kako se navodi, "problem zone neposredno povezan sa sudbinom hrvatske kandidature za članstvo u Europskoj uniji".

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush usporedio je u srijedu borbu protiv terorizma s borbom protiv tiranije u Drugom svjetskom ratu i rekao da je bitan dio te bitke demokratizacija i reformiranje Bliskog istoka. Bush je kazao kako je borba protiv terorizma slična Drugom svjetskom ratu gdje se radilo o sukobu onih koji su vjerovali tiranima i onih koji su branili slobodu. "Naš cilj, cilj ove generacije je isti: učinit ćemo sigurnom našu zemlju i braniti mir napredovanjem slobode", rekao je Bush diplomcima Zrakoplovne akademije američkih zračnih snaga u Colorado Springsu. Uspoređujući Hladni rat u Europi i borbu s teroristima te militantni islamizam al Qaede s agresivnim ideologijama 20. stoljeća on je kazao kako je središnja bojišnica borbe protiv terorizma Irak i Bliski istok. "Jednako kao što su događaji u Europi odredili rezultat Hladnoga rata, događaji na Bliskom istoku će odrediti tok sadašnje borbe", rekao je Bush.

KIRKUK, Irak

Jake eksplozije potresle su u srijedu navečer glavnu američku vojnu bazu kod sjevernog iračkog grada Kirkuka, javljaju agencije. Iračka policija objavila je da je baza, smještena u zračnoj luci, napadnuta raketama i granatama te da je pogođeno skladište oružja. Cijela zračna luka u plamenu je. Prva eksplozija odjeknula je oko 22 sata po mjesnom vremenu nakon čega je oglašena uzbuna koja još uvijek traje. Izvjestitelj Reutersa javlja da rakete padaju po cijeloj bazi, a zbog eksplozija su popucala sva stakla na obližnjim zgradama. Glasnogovornik američke vojske u Bagdadu rekao je da zasad nema žrtava, ali je rekao da se radi tek o prvom izvješću. Baza je inače česta meta gerilskih napada.

MAPUTO

Mozambički predsjednik Joaquim Chissano izjavio je u srijedu u Maputu da bi Afrika mogla "ići istim putem" kojim ide Azija, dok je njegov južnoafrički kolega Thabo Mbeki kazao da bi se trebala ugledati na Europsku uniju i način na koji ona odgovara na "nerazvijenost" na svom području. "Ako su Azijci uspjeli, siguran sam da smo i mi u Africi kadri ići istim putem", kazao je Chissano prvog dana Afričkog summita u oragnizaciji Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). "Moramo ići putem azijskih zemalja i surađivati, a ne ovisiti o milostinji", dodao je, istaknuvši ipak da Afrika mora pronaći poseban put i da je "kopija nekad lošija od originala". "Siguran sam da će naš kontinent biti gospodarski 'success story'", dodao je Chissano, predsjedatelj Afričke unije (UA).

ZAGREB

Misija OESS-a u Hrvatskoj pozvala je u srijedu hrvatske vlasti da poboljšaju zaštitu ljudskih prava u zemlji jačanjem institucija i usklađivanjem zakonodavstva s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, priopćeno je iz Misije OESS-a u Zagrebu. Izvješće OESS-a, koje je predano parlamentarnom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, donosi analizu svih slučaja koji se odnose na Hrvatsku a koje je na razmatranje uzeo Europski sud za ljudska prava (ECHR), navodi se u priopćenju. Prema priopćenju, voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, veleposlanik Peter Semneby, u govoru Odboru kazao je da je velik broj slučajeva pred Europskim sudom za ljudska prava dokaz potrebe jačanja Ustavnog suda kao učinkovitog lijeka za sva pitanja ljudskih prava koja su zajamčena Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙