FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE SKOČILE ZA DOLAR NAKON NAPADA U SAUDIJSKOJ ARABIJI

LONDON, 1. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte nasvjetskom tržištu danas su skočile za više od dolara po barelu, nakonterorističkog napada u Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda u kojem suubijene 22 osobe te jačanja strahova glede političke nestabilnosti utom najvećem svjetskom izvozniku nafte.
LONDON, 1. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na svjetskom tržištu danas su skočile za više od dolara po barelu, nakon terorističkog napada u Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda u kojem su ubijene 22 osobe te jačanja strahova glede političke nestabilnosti u tom najvećem svjetskom izvozniku nafte.

Na njujorškom tržištu barel sirove nafte poskupio je za 1,1 dolara, odnosno gotovo tri posto, dosegnuvši 40,98 dolara, prvog dana trgovanja nakon subotnjeg napada na urede zapadnih kompanija u gradu Khobaru u Saudijskoj Arabiji, za koje se odgovornost pripisuje militantima al-Qaede. Cijena barela londonskog Brenta porasla je za 1,25 dolara, na 37,85 dolara.

Trgovci strahuju da bi taj napad mogao biti početak ofenzive al-Qaede kako bi se prekinule saudijske isporuke nafte u vrijeme kada su cijene na svjetskom tržištu već dovoljno visoke da prijete svjetskom gospodarskom rastu. U priopćenju koje ukazuje na al-Qaedino preuzimanje odgovornosti za napad navodi se da je on pogodio "američke kompanije.. koje su specijalizirane za naftno poslovanje i kradu bogatstvo muslimana".

"Ovo je najgora eskalacija terorizma u Saudijskoj Arabiji koju smo vidjeli. Pokazuje da su ovi dečki ozbiljni i da će ponovno napasti", kazao je nezavisni londonski energetski analitičar Geoff Pyne."Čak i ako nisu sposobni nanijeti ozbiljne štete naftnoj infrastrukturi, politička nestabilnosti i prijetnja kraljevskoj obitelji razlogom je prave zabrinutosti i obećava da će progoniti naftna tržišta kroz neko vrijeme."

Čelnici S. Arabije požurili su s uvjeravanjem da imaju situaciju u potpunosti pod kontrolom nakon napada na Khobar, što je drugi značajniji napad u mjesec dana na saudijsku naftnu industriju. U Khobaru nema proizvodnih, izvoznih i prerađivačkih postrojenja, ali mnogo zapadnih naftnih kompanija ima urede i stanove za svoje djelatnike u tome gradu 400 kilometara sjeveroistočno od glavnoga grada Riyadha.

Britanija je upozorila da su vjerojatni novi napadi u saudijskoj kraljevini, koja drži oko četvrtinu globalnih rezervi nafte. "Napadi su bez sumnje mogući. Otići ću još dalje s tvrdnjom i reći da su vjerojatni", kazao je britanski veleposlanik u Saudijskoj Arabiji, Sherard Cowper-Coles.

Ministri Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak se sastaju u Bejrutu gdje bi trebali dogovoriti povećanje proizvodnih kvota za 2,5 milijuna barela dnevno, tj. 11 posto. Indonezijski ministar nafte i predsjednik kartela, Purnomo Yusgiantoro izjavio je danas da želi značajno povećanje proizvodnje kako bi se snizile cijene. "Indonezijska pozicija na idućem sastanku OPEC-a je da bi OPEC trebao povećati proizvodnju kako bi se cijene stabilizirale. Važna je stvar ta da bi porast proizvodnje trebao biti značajnog obima koji može spustiti cijene", kazao je Purnomo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙