FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE SNAŽNE UNATOČ OBEĆANOM POVEĆANJU ISPORUKA S. ARABIJE

LONDON, 24. svibnja 2004. (Hina/Reuters) Cijene sirove nafte danas senisu značajnije promijenile na svjetskim tržištima, nakon što jeSaudijska Arabija kazala da jednostrano povećava proizvodnju, dokanalitičari ostaju zabrinutosti glede jedinstva članica Organizacijezemalja izvoznica nafte (OPEC) oko toga može li se ponuda povećati dase podmiri potražnja.
LONDON, 24. svibnja 2004. (Hina/Reuters) Cijene sirove nafte danas se nisu značajnije promijenile na svjetskim tržištima, nakon što je Saudijska Arabija kazala da jednostrano povećava proizvodnju, dok analitičari ostaju zabrinutosti glede jedinstva članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) oko toga može li se ponuda povećati da se podmiri potražnja.

Sirova nafta na tržištu u New Yorku pojeftinila je za sedam centi, na 39, 86 dolara, te je tako za dva dolara niža od najviše razine u zadnjih 21 godinu, dosegnute prije tjedan dana. No, cijena nafte Brent na londonskom tržištu uvećana je za 14 centi, na 36,65 dolara.

Ministar za naftu Saudijske Arabije Ali al-Naimi potvrdio je tijekom vikenda da je Riyadh u postupku povećanja isporuka na 9,1 milijuna barela dnevno, kako bi udovoljio potražnji u idućem mjesecu. To bi bio porast saudijske proizvodnje za otprilike 10 posto, obzirom na procijenjenu proizvodnju u travnju u visini 8,3 milijuna barela dnevno.

Trgovci kažu da je inicijativa Riyadha, koji je sklon ne dopustiti da cijene porastu tako visoko da naštete budućoj potražnji, podrezala nešto krila snažnom jačanju cijena nafte. Ali, dodaju i da dodatne količine saudijske sirove nafte neće nužno biti dostatne. "Imajte na umu da bi rast na tržištima u smislu dodatnih isporuka mogao biti kompenziran još snažnijom potražnjom", kazao je Edward Meir iz Man Energyja.

Rast cijena nafte od oko 25 posto od početka ove godine proizlazi iz rastuće potrošnje poticane gospodarskim rastom, zabrinutosti glede niskih zaliha benzina u Sjedinjenim Državama, te strahova od mogućih prekida isporuka s Bliskog istoka.

Saudijci su predložili povećanje razine proizvodnje kartela za dva do 2,5 milijuna barela dnevno, što je više od 1,5 milijuna barela dnevno koliko je Riyadh predlagao prije dva tjedna. Saudijska Arabija odgovorila je na pozive zemalja potrošača upućene proizvođačima da poduzmu korake kako bi spriječile da rast troškova energenata uspori gospodarski rast. Ministri sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 na svojem su jučerašnjem sastanku u New Yorku pozvali sve proizvođače na povećanje proizvodnje.

Odluka o predloženom podizanju proizvodnih kvota zemalja članica OPEC-a ne očekuje se prije službenog sastanka ministara kartela u Bejrutu 3. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙