FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. prosinca 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4.30 sati:
ZAGREB, 16. prosinca 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4.30 sati:

BRUXELLES - Britanski premijer Tony Blair najavio je u četvrtak da će britansko predsjedništvo Europske unije u petak iznijeti novi prijedlog europskog proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. te da očekuje vrlo teške pregovore. "To smo predvidjeli i rekli smo da ćemo to učiniti, no moraju postojati temelji za dogovor jer inače nema smisla iznositi novi prijedlog", rekao je Blair novinarima nakon radne večere prvog dana summita. Blair je kazao također kako se svi europski čelnici slažu da je dogovor oko proračuna potreban "sada". U revidiranom prijedlogu iznesenom u srijedu, London je predvidio proračun od ukupno 849,3 milijardi eura, dok je prethodni predsjedatelj Luksemburg predlagao 22 milijarde eura više. Britanski rabat po tom bi prijedlogu i dalje nastavio rasti, no Britanci bi ipak od 2007. do 2013. dobili 8 milijardi eura manje. Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell savjetovao je, međutim, šefovima država ili vlada europske 25-orice da ne gube vrijeme s britanskim prijedlogom jer ga Europski parlament neće prihvatiti.

Europski parlament tražio je, naime, proračun od 1,18 posto europskog BDP-a, dok britanski prijedlog predstavlja 1,03 posto BDP-a Europske unije.

WASHINGTON - Najvažnija poruka uhićenja odbjeglog optuženika Ante Gotovine je da će pravda pobijediti, a Sjedinjene Države smatraju da je time uklonjena velika prepreka za integriranje Hrvatske u euroatlantske institucije, izjavio je u četvrtak za Glas Amerike Bob Hand, savjetnik Vijeća američkog Kongresa za sigurnost i suradnju u Europi. "Poznato mi je da su članovi Bushove administracije i Kongresa zadovoljni ovakvim razvojem situacije jer Hrvatska sada može krenuti naprijed u svojim integracijskim naporima", rekao je Hand. On je kazao kako unatoč tome što se neki u Hrvatskoj protive uhićenju Ante Gotovine i izražavaju neslaganje suradnjom hrvatske Vlade u tom pitanju ima dojam "da hrvatske vlasti znaju kako je to ispravan potez koji je trebalo učiniti dosta ranije". Hand drži kako je hrvatska Vlada definitivno shvatila da je ovaj slučaj zapreka njenim integracijskim naporima kad je Europska unija ranije ove godine odlučila odgoditi početak pristupnih pregovora s Hrvatskom. Hand je pohvalio politiku Sanaderove vlade.

WASHINGTON - Bijela je kuća u četvrtak dan izbora u Iraku nazvala "povijesnim danom" te izrazila zadovoljstvo

zbog velikog odaziva na parlamentarnim izborima kao i zbog smanjenja nasilja. "Ovo je kapitalan korak unaprijed", koji vodi k cilju koji SAD priželjkuje za Irak, izjavio je predsjednik Geore Bush nakon što je primio iračke glasače koji žive u inozemstvu. "Naš je cilj demokratski Irak, zemlja koja je sposobna sama se organizirati, sama se braniti, zemlja koja će biti naš saveznik u borbi protiv terorizma, zemlja koja je susjednim zemljama regije kao što su Iran i Sirija poslužila kao značajan primjer", dodao je Bush.

NEW YORK - Predsjednik Haškog suda Fausto Pocar rekao je u četvrtak kako bi Sud mogao dovršiti suđenja za ratne zločine do kraja 2009. ukoliko se steknu uvjeti, posebice ukoliko bi u bliskoj budućnosti bili uhićeni glavni odbjegli optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Ako Karadžić i Mladić "budu uhićeni u skoroj budućnosti tada bi bio moguć završetak svih suđenja krajem 2009.", rekao je Pocar Vijeću sigurnosti UN-a podnoseći redovito polugodišnje izvješće o izlaznoj strategiji Haškog suda (ICT). Pocar, od nedavno predsjednik ICTY-ja, suglasio se sa svojim prethodnikom Theodorom Meronom kako Sud neće moći dovršiti sva suđenja do kraja 2008. kako je Vijeće sigurnosti ranije predvidjelo u svojoj rezoluciji o izlaznoj strategiji Suda nego da će ući duboko u 2009. On je istaknuo Vijeću sigurnosti kako Haški sud "ne može zatvoriti svoja vrata" dok Karadžić i Mladić koji su u bijegu već deset godina ne budu privedeni pravdi.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell kritizirao je britansko predsjedništvo EU-a zbog dvostrukih mjerila pri ispunjavanju obećanja koja je dala Europska unija, prenosi list European Voice. Kritizirajući novi britanski prijedlog dugoročnog europskog proračuna, Borrell je upozorio da Velika Britanija želi prekršiti obećanja dana novim zemljama članicama, koje su u Europsku uniju ušle u svibnju prošle godine, a još nedavno je tvrdila da Europska unija mora ispuniti obećanja dana Turskoj. "Britansko predsjedništvo borilo se da se ispune obveze u pogledu otvaranja pristupnih pregovora s Turskom. Jack Straw kazao je da će povijest pamtiti britansko predsjedništvo po tom pitanju. Tako za Tursku moramo ispuniti obećanja. A što je s obećanjima danim novim članicama?", pita se Borrell. Borrell je pozvao Europski parlament da odbaci novi britanski prijedlog čak i ako ga odobri Europsko vijeće na summitu 15. i 16. prosinca.

SKOPJE - Predsjednici Makedonije, Bugarske i SCG-a u četvrtak su u Ohridu razgovarali o budućem statusu Kosova, ističući kako taj status ne bi smio destabilizirati širu regiju. "Podržat ćemo bilo koje rješenje između Beograda i Prištine postignuto međunarodnim posredovanjem koje neće u opasnost dovesti regionalnu stabilnost", kazao je makedonski predsjednik Branko Crvenkovski. Sa sastanka održanog na Ohridu, predsjednik SCG-a Tadić je većinska srpska područja na Kosovu pozvao da se snažnije povežu između sebe kao i sa Beogradom dok je Georgi Parvanov istaknuo kako svako rješenje mora štiti sve etničke zajednice. Kosovo je službeno pokrajina SCG-a, pod upravom je UN-a od 1999. godine

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova odazvalo se u četvrtak na priopćenje hrvatskog MVPEI, u kojemu su službena stajališta Ljubljane od ponedjeljka ocijenjena nekorektnim pokušajem zloupotrebe članstva Slovenije u EU u bilateralnom sporu s Hrvatskom, kratkom izjavom u kojoj su samo ponovljeni raniji stavovi i tvrdnja da se radi o pitanjima koja bi trebalo riješiti tijekom pregovora Hrvatske s Europskom unijom. "Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije ponovo naglašava da će vrijeme pristupnih pregovora RH s EU biti prigoda koju Slovenija i Hrvatska mogu iskoristiti za konstruktivne razgovore i rješenje pitanja u europskom duhu", navedeno je među ostalim u priopćenju za javnost. Slovenija je svoja stajališta o neriješenom graničnom pitanju već iznijela u više prilika i ta su stajališta javno dostupna, stoji u priopćenju koje je kasno popodne objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova na svojim web-stranicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙