FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: Poglavarstvo o zbirci oružja iz domovinskog rata

KARLOVAC, 27. prosinca 2005. (Hina) - Muzejska zbirka oružja izDomovinskog rata na Turnju u Karlovcu ni deset godina nakon početkaosnivanja nema titulara vlasništva, rečeno je danas na sjedniciGradskog poglavarstva.
KARLOVAC, 27. prosinca 2005. (Hina) - Muzejska zbirka oružja iz Domovinskog rata na Turnju u Karlovcu ni deset godina nakon početka osnivanja nema titulara vlasništva, rečeno je danas na sjednici Gradskog poglavarstva.

Ne odluči li uskoro grad Karlovac, osnivač Gradskog muzeja, utemeljiti nov muzej ili barem muzejski odjel, vrijedni bi izlošci oružja mogli "otići" u Vojni muzej ili Memorijalni centar Domovinskog rata, jer bi se tako Zbirka barem zaštitila od propadanja, upozorili su članovi Poglavarstva.

Gradonačelnik Miro Škrgatić obvezao je Upravno vijeće Gradskog muzeja i ravnateljicu Rosanu Mikulić da za jednu od idućih sjednica Gradskog vijeća pripreme formalne i financijske uvjete kako bi Zbirka postala dijelom gradske kulturne i povijesne ponude, bilo u zasebno osnovanu muzeju ili Gradskom muzeju.

Član Poglavarstva Milan Kruhek, inače ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest, podsjetio da je brigadir Dubravko Halovanić, "najprofesionalniji amater muzealac", najzaslužniji što je grad Karlovac sačuvao oružje i dokumentarne filmove te sistematizirao oznake postrojba i drugu građu. Istaknuo je kako Zbirku treba formalno-pravno ustrojiti i ne prepustiti ju komu drugom, jer je Karlovac i nastao kao vojni grad.

Ravnateljica smatra da bi konzervatorsko-restauratorska studija o uređenju ruševnih austrougarskih vojnih objekata na Turnju, na kojem je u Domovinskom ratu "zapriječen ulaz osvajaču u Karlovac", stajala oko 400 tisuća kuna, a uređenje i opremanje jedne zgrade oko dva milijuna kuna.

Brigadir Halovanić kaže da je primjerke oružja, od kojih svako ima svoju ratnu priču, na otvorenoj izložbi u Turnju do sada vidjelo oko 90.000 posjetitelja. Budući da je među njima mnogo stranaca, gradska i županijska turistička zajednica tiskale su ove godine brošuru na sedam jezika.

Halovanić je danas multimedijski predočio Zbirku koju sustavno upotpunjuje zadnjih deset godina, i koja je tek djelomično dostupna javnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙