FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bleiburški vod od Sanadera traži obranu vrijednosti Domovinskog rata

KLAGENFURT, 20. prosinca 2005.(Hina) Vodstvo Počasnog bleiburškog vodauputilo je pismo predsjedniku hrvatske vlade Ivi Sanaderu u kojem gamoli i apelira da sa maksimalnim hrvatskim ponosom, ustrajnošću iangažmanom stane u obranu vrijednosti Domovinskog rata i njegovihsimbola pred napadima iz tuzemstva i inozemstva.
KLAGENFURT, 20. prosinca 2005.(Hina) Vodstvo Počasnog bleiburškog voda uputilo je pismo predsjedniku hrvatske vlade Ivi Sanaderu u kojem ga moli i apelira da sa maksimalnim hrvatskim ponosom, ustrajnošću i angažmanom stane u obranu vrijednosti Domovinskog rata i njegovih simbola pred napadima iz tuzemstva i inozemstva.

"Hrvatska povijest u dvadesetom stoljeću sudit će vas, kao i sve druge, prvenstveno prema zaštiti, u skladu s vlastitim mogućnostima, vrijednosti Domovinskog rata. Jer, jasno nam je da ništa neće biti sačuvano ako izgubimo bitku za tu temeljnu identitetsku vrijednost iz koje proizlaze sve ostale naše suvremene nacionalne vrijednosti", stoji u uz ostalo u pismu Bleiburškog voda premijeru Sanaderu.

Upozoravajući da se danas u pitanje dovodi nacionalna identitetska vrijednost, Domovinski rat, ističu da se napada neposredno i još više preko osoba koje je najizraženije simboliziraju, a to najbolje posvjedočuje nedavno uhićenje generala Ante Gotovine.

Počasni bleiburški vod u pismu je zahvalio premijeru Sanaderu i hrvatskoj Vladi na pomoći za kupnju zemljišta na Bleiburškom polju za potrebe izgradnje budućeg Spomen središta žrtvama Bleiburške tragedije.

Podsjećaju da je vod osnovan 1952. i da je dugo vremena djelovao u vrlo teškim uvjetima, no da su na kraju uspjeli, boreći se zajedno s mnogim drugima u hrvatskom iseljeništvu sačuvati uspomenu na nedužnu krv žrtava Bleiburške tragedije.

Vlada je iz proračunske zalihe osigurala 125.000 eura za financiranje otkupa zemljišta na Bleiburškom polju. Tim je novcem financiran otkup 14.230 četvornih metara gdje se nalazi spomen-ploča pripadnicima vojske tadašnje hrvatske države i civilima koji su 1945., nakon što su ih saveznici izručili, stradali od jugoslavenske partizanske vojske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙