FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predavanje o prvoj operaciji oslobađanja zapadne slavonije

ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatskogmemorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata danas je uHrvatskom institutu za povijest održano predavanje o prvoj operacijioslobađanja okupiranoga hrvatskog prostora - zapadne Slavonije unajtežim uvjetima jeseni i zime 1991. i 1992.
ZAGREB, 21. prosinca 2005. (Hina) - U organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata danas je u Hrvatskom institutu za povijest održano predavanje o prvoj operaciji oslobađanja okupiranoga hrvatskog prostora - zapadne Slavonije u najtežim uvjetima jeseni i zime 1991. i 1992.

O samim vojnim operacijama govorili su brigadni general u mirovini Miro Jezerčić, general pukovnik u mirovini Đuro Dečak, brigadni general u mirovini Rudi Stipčić i general pukovnik u mirovini Miljenko Crnjac, dok je, uvodno, Anđelko Akrap dao demografsku sliku zapadne Slavonije u 20. stoljeću.

Domovinski rat ne može se tumačiti izvan konteksta velikosrpske demografske politike, rekao je Akrap, objasnivši da demografski podatci pokazuju da je broj srpskog stanovništva padao do devedesetih godina te su Srbi "biološki gubitak prostora pokušali riješiti etničkim čišćenjem".

Umirovljeni general Jezerčić govorio je uvjetima počinjanja, tijeku izvedbe i rezultatima oslobodilačke operacije OZ Bjelovar u zapadnoj Slavoniji.

Hrvatske obrambene snage glavne su napore usmjerile na obranu Pakraca, Lipika, Daruvara, Grubišnog Polja i Bilogore jer su najveće opasnosti bile prodor agresora do granice s Madžarskom i odsijecanje istočnog dijela Hrvatske, rekao je Jezerčić.

U predavanju o pripremama i planovima za oslobađanje zapadne Slavonije i tijeku napadne akcije Otkos 10, umirovljeni general Dečak istaknuo je da je tadašnja hrabra obrana Vukovara omogućila da se snage u zapadnoj Slavoniji mobiliziraju, pregrupiraju i zauzmu početne pozicije za uspješnu oslobodilačku akciju.

Djelovanje operativne grupe Posavina u operaciji oslobađanja zapadne Slavonije i napadnu operaciju Orkan '91, koja je trajala od kraja listopada 1991. do početka 1992., prikazao je umirovljeni general Rudi Stipčić.

Umirovljeni general Crnjac govorio je o napredovanju Hrvatske vojske sa sjeveroistoka i istoka u operaciji oslobađanja zapadne Slavonije.

Kao jedan od važnijih ciljeva današnjeg predavanja, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor izdvojio je objektivno prikazivanje događaja iz Domovinskog rata, čemu, napomenuo je, doprinose osobna svjedočenja generala koji su u njemu sudjelovali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙