FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni kolokvij o Domovinskome ratu 12. prosinca

ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski institut za povijestpriredit će 12. prosinca u Zagrebu znanstveni kolokvij "Domovinski rat1991.-1995. - problemi i rezultati istraživanja" na kojem će bitisažeti i predstavljeni rezultati projekta "Stvaranje RepublikeHrvatske i Domovinski rat".
ZAGREB, 7. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski institut za povijest priredit će 12. prosinca u Zagrebu znanstveni kolokvij "Domovinski rat 1991.-1995. - problemi i rezultati istraživanja" na kojem će biti sažeti i predstavljeni rezultati projekta "Stvaranje Republike Hrvatske i Domovinski rat".

U radu znanstvenog kolokvija, na kojem će biti predložena područja budućeg istraživanja, osim ravnatelja Instituta Milana Kruheka i voditelja projekta Zdenko Radelić, sudjelovat će Milan Pojić, Šimun Penava, Ante Nazor, Zoran Kantolić, Davor Marijan, Nikica Barić, Albert Bing, Jakša Raguž, Igor Graovac, Mario Kevo i Dražen Živić.

Vlada je 2001. donijela odluku o pokretanju znanstvenog istraživanja Domovinskog rata te odluku da Hrvatski povijesni institut bude nositelj projekta proučavanja Domovinskog rata, za što je Institut osnovao poseban odjel. Na projektu pod vodstvom Zdenka Radelića radilo je od 2002.-2005. pet znanstvenih novaka, asistenata i viših asistenata te dva znanstvena suradnika.

Suradnici su istražili golemo gradivo, pribilježili mnoštvo svjedočanstava, sudjelovali na mnogim stručnim i znanstvenim skupovima, javnim tribinama te kao povjesničari stručnjaci u procesima Haškoga suda za bivšu Jugoslaviju. Davor Marijan objavio je knjigu "Bitka za Vukovar", Jakša Raguž "Hrvatsko Poneretavlje u Domovinskom ratu" te Nikica Barić "Srpska pobuna u Hrvatskoj 1990.-1995.".

Ovogodišnji znanstveni kolokvij priprema je za opsežan znanstveni skup koji dogodine u prigodi 15. obljetnice Domovinskog rata kani prirediti Hrvatski institut za povijest.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙