FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nazor: najprije prikupiti gradivo i popisati žrtve Domovinskog rata

ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) -
ZAGREB, 16. prosinca 2005. (Hina) -

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, privremeno smješten u zgradi Hrvatskoga državnoga arhiva u Zagrebu, svoj bi trajan prostor mogao naći, kako se nada ravnatelj Ante Nazor, u zgradi budućega Muzeja Domovinskoga rata.

Odlukom Hrvatskoga sabora u prosincu prošle godine osnovan je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata za zadaćom da prikuplja, sređuje i čuva dokumente iz Domovinskog rata.

"Prikupljanje, sređivanje i objavljivanje gradiva te izradba popisa žrtava i kronologije Domovinskoga rata naš je prioritet", izjavio je ravnatelj Centra, dodavši kako također treba izraditi leksikon Domovinskoga rata, što je vrlo zahtjevan posao.

Po njegovim riječima treba izraditi jedinstvenu bazu podataka o imateljima gradiva i gradivu iz Domovinskoga rata. Drži da Centar nije osnovan s namjerom da preuzme monopol nad problematikom Domovinskoga rata, nego da omogući, olakša i koordinira njegovo istraživanje.

U sljedećoj godini u Centru će gradivo prikupljati i sređivati jedanaest arhivista i diplomiranih povjesničara, a znanstveno-istraživačke projekte Centar će pokrenuti u suradnji sa srodnim ustanovama i vanjskim suradnicima.

Centru trenutačno nedostaje vlastit spremišni prostor, no to je privremeno riješeno suradnjom s Hrvatskim državnim arhivom i Državnim arhivom u Zagrebu, tako da je Centar spreman za prihvat novoga gradiva.

Nazor kaže da će Centar u skladu sa Zakonom o osnutku Centra organizirati predavanje i izložbe o Domovinskom ratu. Primjerice, a potkraj travnja u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest već je priređeno predavanje o vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesku". Zatim je u suradnji s Vojnim muzejom te muzejima iz Knina, Šibenika i Drniša u kolovozu priređena izložba u Kninu i izrađen prigodan katalog o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluji", a 21. prosinca u Hrvatskom institutu za povijest održat će se predavanje o "Prvoj operaciji oslobađanja okupiranoga hrvatskoga prostora - zapadna Slavonija, jesen-zima 1991/1992.", na kojem će govoriti zapovjednici te operacije.

(Hina) xmc yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙