FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

BEOGRAD,21. studenoga(Hina) - Skupština Srbije prihvatila je uponedjeljak Rezoluciju o Kosovu i Metohiji, u kojoj se kaže da sebudući status Kosova mora tražiti u sklopu očuvanja suverenitetaSrbije i Crne Gore i "suštinske autonomije" za kosovske Albance.
BEOGRAD,21. studenoga(Hina) - Skupština Srbije prihvatila je u ponedjeljak Rezoluciju o Kosovu i Metohiji, u kojoj se kaže da se budući status Kosova mora tražiti u sklopu očuvanja suvereniteta Srbije i Crne Gore i "suštinske autonomije" za kosovske Albance.

Za Rezoluciju je glasalo 205 od ukupno 250 zastupnika, a zastupnici Demokratske stranke Borisa Tadića i Socijaldemokratske partije Nebojše Čovića suzdržali su se od glasanja.

Obrazlažući Rezoluciju, srbijanski premijer Vojislav Koštunica je kazao da se, uz "suštinsku autonomiju" za kosovske Albance mora osigurati i autonomija za Srbe na Kosovu, te je dodao da u Europi "ne postoji slučaj da nacionalna manjina u nekoj državi ima pravo na samoodređenje". Prema dosadašnjim tumačenjima srbijanske strane, termin "suštinska autonomija" značio bi nešto što je "više od autonomije, a manje od neovisnosti" i podrazumijevao bi međunarodna jamstva koja ni jedna strana neće moći jednostrano mijenjati.

"Dosad se u europskoj i svjetskoj povijesti događalo da pravo na samoodređenje ostvaruju narodi, ali se još nikada nije dogodilo da pravo na samoodređenje i stvaranje nezavisne države dobije nacionalna manjina. Osim toga, danas u Europi jednostavno nema ni jednog primjera da jedan isti narod, pozivajući se na pravo na samoodređenje, stvara jednu drugu državu pored jedne već postojeće", kazao je Koštunica zastupnicima u Skupštini Srbije.

Potpredsjednik srbijanske vlade i lider G17 Plus Miroljub Labus kazao je da Srbija želi "povijesni dogovor s Albancima" o statusu Kosova, te je kosovskim Albancima poručio da "put prema Bruxellesu ne vodi preko Tirane, već preko Beograda".

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, koja je glasala za Rezoluciju, u raspravi je kazao da je ona "morala biti mnogo oštrija", te dodao da "vlada odgovara za pregovore", bez obzira tko će biti u pregovaračkom timu.

Demokrate predsjednika Tadića, koji su se u ponedjeljak vratili u skupštinske klupe, koje su nedavno napustili zbog - kako tvrde - nezakonitog oduzimanja njihova dva mandata (prebjega iz Demokratske stranke u vladajuću koaliciju), nisu se izjašnjavali o Rezoluciji, a šef zastupničkog kluba te stranke Dušan Petrović u raspravi je kazao da je prihvatljivo stajalište predsjednika Tadića o podjeli Kosova na srpski i albanski entitet, koji bi imao svoje zasebne institucije.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, koji nije bio pozvan na sjednicu Skupštine Srbije u ponedjeljak, priopćio je da je spreman za pregovore, te u priopćenju dodaje da je prijedlog za stvaranje dva entiteta na Kosovu "realistično i održivo rješenje i najskladnije uređuje odnose srpske i albanske zajednice na Kosovu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙