FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ahtisaari: Pregovori o Kosovu početkom 2006.

održati početkom idućegodine te da nije vidio razlike u stajalištima najviših srbijanskihdužnosnika.
Beograd,25. studenoga 2005.(Hina) - Glavni pregovarač UN-a o Kosovu Martti Ahtisaari izjavio je u petak u Beogradu da bi se prvi sastanak predstavnika srpske i albanske strane trebao održati početkom iduće godine te da nije vidio razlike u stajalištima najviših srbijanskih dužnosnika.

Drugog dana boravka u Beogradu Ahtisaari se sastao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavlom, te s predstavnicima zemalja koje čine Kontaktnu skupinu za Kosovo.

Ahtisaari je novinarima izjavio da će sjedište njegove misije biti u Beču i da će početi funkcionirati početkom iduće godine te da će u njemu raditi osobe za vezu sa SAD-om, Rusijom, Europskom unijom i NATO-om kao i stručnjaci raznih profila.

U priopćenju iz ureda predsjednika Srbije o razgovoru Ahtisaari- Tadić kaže se među ostalim da je izražena suglasnost o tome da do izravnog razgovora predstavnika Beograda i Prištine treba doći što prije.

Ahtisaari je, prema tom priopćenju, naglasio da je sadašnje stanje na Kosovu neodrživo i da očekuje da će "početak razgovora donijeti novu dinamiku u rješavanju nagomilanih problema na Kosovu". Tadić je Ahtisaariju predočio "načelne stavove o neprihvatljivosti nametnutih i jednostranih rješenja i zauzeo se za proces decentralizacije na Kosovu", navodi se u priopćenju.

Ahtisaari boravi u Beogradu u okviru misije upoznavanja sa stanjem na terenu. Prvo je posjetio Prištinu, a u četvrtak se u Beogradu sastao s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) Vukom Draškovićem, a posjetit će i Podgoricu, Skopje i Tiranu.

Mediji u Beogradu objavili su u petak prijedlog predsjednika Srbije Borisa Tadića o stvaranju dva entiteta na Kosovu, srpskog i albanskog, uz očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Po tom prijedlogu u sastav srpskog entiteta ušle bi općine s većinskim srpskim stanovništvom kao i najveće pravoslavne crkve i manastiri koji se ne nalaze na teritoriju tih općina. Srpske općine bi morale imati široku lokalnu samoupravu s vlastitom policijom, sudstvom, prosvjetom, kulturnom i socijalnom politikom te zdravstvenom zaštitom.

Tadić je u intervjuu beogradskom listu "Blic" u petak ocijenio da Rezolucija srbijanske skupštine o Kosovu ne može biti osnova za pregovore jer je u njoj navedeno samo ono što Srbija ne želi prihvatiti, a u pregovorima će biti riječi o onome što treba prihvatiti i što je konkretno rešenje.

Tadić je izjavio da je svoj prijedlog poslao premijeru Koštunici i srbijanskoj Vladi, predsjedniku Državne zajednice SCG Svetozaru Maroviću kao i predstavnicima Srba na Kosovu i dodao da su prve reakcije pozitivne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙