FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ahtisaari srbijanskim čelnicima: Držat ću se načela Kontaktne skupine

BEOGRAD,24. studenoga(Hina) - Posebni izaslanik UN-a za pregovore ostatusu Kosova Martti Ahtisaari u četvrtak je iz Prištine došao uBeograd, gdje se tijekom prijepodneva sastao sa srbijanskim premijeromVojislavom Koštunicom i ministrom vanjskih poslova SCG VukomDraškovićem, kojima je jasno rekao da će se u svom radu pridržavatipreporuka glavnog tajnika UN i temeljnih načela Kontaktne skupine.
BEOGRAD,24. studenoga(Hina) - Posebni izaslanik UN-a za pregovore o statusu Kosova Martti Ahtisaari u četvrtak je iz Prištine došao u Beograd, gdje se tijekom prijepodneva sastao sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, kojima je jasno rekao da će se u svom radu pridržavati preporuka glavnog tajnika UN i temeljnih načela Kontaktne skupine.

Ahtisaari je istaknuo kako će odluku o budućem statusu Kosova donijeti Vijeće sigurnosti UN.

Ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, kako se navodi u priopćenju, Ahtisaariju je prenio da bi "međunarodno priznavanje neovisnosti Kosova, izazvalo lanac dramatičnih potresa u regiji Balkana te diljem Europe i svijeta".

"Za Srbiju i Crnu Goru, odnosno Republiku Srbiju, od ključnog je značenja očuvanje sadašnjeg statusa međunarodno priznatih granica Srbije i Crne Gore s Albanijom i Makedonijom", rekao je Drašković prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova SCG.

Kako se navodi u priopćenju vlade Srbije, srbijanski premijer Vojislav Koštunica Ahtissariju je predao skupštinsku Rezoluciju o mandatu za razgovore i obavijestio ga o formiranju jedinstvenog državnog tima Srbije i zajednice SCG za skorašnje pregovore.

Koštunica je Ahtisaariju "predložio da u sklopu sljedećeg posjeta regiji razgovara i s dužnosnicima susjednih zemalja - Rumunjske, Bugarske i Hrvatske, koji su, kako u srbijanskoj vladi ocjenjuju, iznijeli principijelna stajališta o pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije", kaže se u priopćenju.

Posebni izaslanik UN-a Koštunici je ponovio temeljna načela za vođenje razgovora, koje je nedavno usvojila Kontaktna skupina, i naglasio da se proces odvija pod okriljem Ujedinjenih naroda, a ne pojedinih zemalja, te da trajanje razgovora nije vremenski ograničeno.

Istaknuo je također da se standardi na Kosovu i Metohiji moraju ispunjavati usporedo s razgovorima o njegovu budućem statusu.

Posebni izaslanik UN-a već je u srijedu u Prištini izjavio da će putokaz u pregovorima biti usvojena načela Kontaktne skupine odnosno stajalište da nema povratka na stanje do 1999. godine, da nema podjele Kosova kao ni njegova priključivanja bilo kojoj susjednoj državi.

Ahtissari će u petak razgovarati sa srpskim patrijarhom Pavlom, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, predstavnicima zemalja Kontaktne skupine u Beogradu i na kraju se obratiti novinarima. Poslije posjeta Beogradu, on odlazi u Podgoricu te Skoplje i Tiranu.

U srijedu kasno navečer srbijanski predsjednik Tadić je vladi Srbije dostavio Osnovu za razgovore o kojoj je nedavno u Moskvi razgovarao s predsjednikom Rusije Putinom, u kojoj se, među ostalim, predviđa stvaranje dva entiteta na Kosovu - albanskog i srpskog. U Rezoluciji o mandatu za skorašnje predgovore, koju je nedavno usvojila srbijanska skupština, o toj podjeli se ne govori.

Srbijanska je vlada objavila i sastav državnog pregovaračkog tima o budućem statusu Kosova, na čijemu su čelu Koštunica i Tadić i Drašković.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙