FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na CARNet-ovu mrežu 2005. spojeno 290 škola

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Najvažniji projekt Hrvatskeistraživačke i akademske mreže CARNet u ovoj godini bilo je spajanje290 osnovnih i srednjih škola na CARNetovu mrežu, a do ljeta 2006. uplanu je spojiti 1.300 škola na tu mrežu.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Najvažniji projekt Hrvatske istraživačke i akademske mreže CARNet u ovoj godini bilo je spajanje 290 osnovnih i srednjih škola na CARNetovu mrežu, a do ljeta 2006. u planu je spojiti 1.300 škola na tu mrežu.

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić je na konferenciji za novinare naglasio da su taj projekt realizirali u suradnji sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa.

Spajanjem osnovnih i srednjih škola, CARNet je proširio svoju djelatnost sa visokog školstva na osnovno i srednje školstvo te proširio program svojih edukativnih aktivnosti za informatičku pismenost hrvatskog društva.

Stanić je istaknuo i da su do kraja ove godine na svojoj mrežnoj infrastrukturi imali spojeno 217 visokoškolskih i drugih znanstvenih institucija na 332 lokacije u cijeloj Hrvatskoj te u gotovo svim većim gradovima. Osim toga ove su godine povećane su i brzine povezivanja tih ustanova/članica CARNeta. Za iduću godinu Stanić je najavio povezivanje na CARNetovu mrežu ukupno 300 ustanova.

Među važnijim projektima iz ove godinu, Stanić je izdvojio i povezivanje CARNeta sa BiHNetom od kolovoza ove godine, čime je omogućeno povezivanje bosanskohercegovačkih znanstvenih institucija ne samo sa CARNetovim članicama nego i sa europskom istraživačkom mrežom. CARNet je otvorio u 7 hrvatskih gradova isto toliko video konferencijskih dvorana, većinom na visokim učilištima i sveučilištima, za video konferencije te nastavu i obrazovanje na daljinu.

U 2006. planira se otvaranje još 5 takvih dvorana što će, kako je kazao, omogućiti povećanje broja tečajeva na daljinu čime zapravo žele zamijeniti klasične tečajeva za informatiku u dvoranama. Stanić je podsjetio i na ove godine pokrenutu e-learning akademiju (ELA) na koju se u listopadu ove godine upisala druga generacija polaznika i to za tri vrste programa koji se sada zovu e-learning management, e-learning tutoring i e-learning course design. Riječ je prvom obrazovnom programu u nas u kojem se cjelokupna nastava izvodi putem interneta.

Načelnik za informacijsko društvo pri Ministarstvu, znanosti, obrazovanja i športa Zoran Paldi naglasio je dobru suradnju sa CARNetom posebno u umrežavanju škola te pokretanju obrazovnog portala Nikola Tesla, putem kojeg će se, kako se očekuje, doći do kvalitetnih obrazovnih materijala za različite vrste obrazovanja na hrvatskom jeziku. Naglasio je i da Ministarstvo želi da već tijekom iduće godine svi učenici već od prvog razreda osnovne škole dobiju e-mail adrese koje će ih pratiti do kraja školovanja, za njihovu veću informatičku pismenost i bolje snalaženje u korištenju web-prostorom. Za iduću je godinu najavio i besplatno uvođenje ADSL tehnologije u gotovo sve osnovne i srednje škole za što će se izdvojiti 5 milijuna kuna a što Ministarstvo osim u suradnji sa CARNetom radi i sa T-HT-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙