FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: nastavljaju se pregovori o izmjenama ustava bih

WASHINGTON,21. studenoga(Hina) - Predstavnici bosanskohercegovačkihstranaka nastavljaju u ponedjeljak u Washingtonu pregovore o izmjenamaDaytonskog ustava BiH koje bi trebale ojačati središnju vlast tezemlje kako bi mogla funkcionirati kao jedinstvena država i uključitise u Europsku uniju i NATO, doznaje se iz neslužbenih izvora.
WASHINGTON,21. studenoga(Hina) - Predstavnici bosanskohercegovačkih stranaka nastavljaju u ponedjeljak u Washingtonu pregovore o izmjenama Daytonskog ustava BiH koje bi trebale ojačati središnju vlast te zemlje kako bi mogla funkcionirati kao jedinstvena država i uključiti se u Europsku uniju i NATO, doznaje se iz neslužbenih izvora.

Predstavnici osam parlamentarnih stranaka iz BiH od nedjelje iza zatvorenih vrata pregovaraju o ustavnim promjenama koje predviđaju instituciju jednog predsjednika umjesto sadašnjeg tročlanog predsjedništva te jačanje uloge vlade i parlamenta BiH.

Predstavnik bošnjačke stranke SDA Sulejman Tihić je u nedjelju navečer napustio pregovore nezadovoljan dubinom i širinom promjena na koje pristaju bosanski Srbi, koji, kako se doznaje iz bošnjačkih izvora, pristaju samo na kozmetičke promjene.

Članovi predsjedništva BiH i pregovarači razgovarali su u ponedjeljak na radnom ručku s državnim podtajnikom za političke poslove Nicholasom Burnsom, a potom će nastaviti pregovore.

"Pregovori se nastavljaju", rekao je hrvatski izvor blizak pregovorima.

Izvor nije mogao potvrditi da li se Tihić vratio na pregovore, ali su bošnjački izvori ranije rekli kako će on to učiniti.

Sjedinjene Države, na čiji se poticaj pregovori i održavaju, žele da čelnici BiH dogovore izmjene Daytonskog ustava kojim bi se stvorila održive i funkcionalne institucije jedinstvene države.

Burns je prethodno na obilježavanju 10. obljetnice Daytonskog sporazuma u organizaciji Američkog instituta za mir pozvao čelnike BiH da dogovore ustavne promjene upozorivši da u suprotnom BiH nema izgleda za uključenje u Europsku uniju i NATO.

Daytonski ustav BiH je stvorio slabe institucije središnje države i podjele po nacionalnim crtama.

Ukoliko se čelnici BiH stranaka usuglase u utorak bi na svečanosti u State Departmentu u nazočnosti američke državne tajnice Condoleezze Rice trebala biti potpisana izjava o njihovoj opredijeljenosti za izmjene ustava.

Kako se doznaje pregovarači su za sada suglasni dati vladi i parlamentu veće ovlasti, ali nema konsenzusa o ustanovljenju institucija jednog predsjednika niti oko načina njegova izbora.

Hrvatski izvor je rekao da je spor izbio jer Bošnjaci žele jednog predsjednika čemu se protive i Srbi i Hrvati te da je potom na pregovarački stol vraćen prijedlog i o dva potpredsjednika.

Otvoreno je i pitanje kako bi u vladi bili zastupljeni predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH, Hrvati, Srbi i Bošnjaci, te kako bi ona odlučivala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙