FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG će koristiti bilateralne mehanizme za zaštitu Srba u Hrvatskoj

BEOGRAD,19. prosinca(Hina) - Unatoč brojnim incidentima nad SrbimaSrbija i Crna Gora neće posegnuti za internacionalizacijom togproblema, već će koristiti bilateralne mehanizme u zaštiti Srba uHrvatskoj, kazala je pomoćnica ministra za ljudska i manjinska pravaSCG Jelena Marković.
BEOGRAD,19. prosinca(Hina) - Unatoč brojnim incidentima nad Srbima Srbija i Crna Gora neće posegnuti za internacionalizacijom tog problema, već će koristiti bilateralne mehanizme u zaštiti Srba u Hrvatskoj, kazala je pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava SCG Jelena Marković.

"Postoje različiti pristupi ovakvim problemima. Zbog mnogo manje ozbiljnih incidenata SCG je bila predmet teških optužbi i rezolucije. Mi ne mislimo da je to put rješavanja problema i takva pregrijana politička atmosfera ne pogoduje prije svega manjinama. Zato smo smatrali da je svaka pretjerana i neodmjerena reakcija loša za srpsku manjinu u Hrvatskoj, jer bi to stvorilo dodatnu negativnu odbojnost prema tamošnjim Srbima", kazala je ona za beogradski dnevnik "Blic" od ponedjeljka.

Govoreći o stradanjima Srba u Hrvatskoj i ustvrdivši da je ove godine četvoro Srba ubijeno te da je počinjeno još 38 incidenata u kojima su meta bili pripadnici srpske nacionalne manjine, Marković je ocijenila da "na žalost, vrlo mali broj slučajeva razriješen". Dodala da je važno da u obje zemlje postoji javna osuda takvih pojava, kao što je otvorena reakcija predsjednika Stjepana Mesića "koja je, na žalost, jedna od rijetkih".

"Najmanje što se može učiniti kad se dogode meduetnički incidenti jest to da pravosudni organi provedu istragu i gonjenje počinitelja, a da političari javno osuđuju i sprečavaju daljnje nasilje nad pripadnicima nacionalnih manjina", kazala je Jelena Marković, ističući da "ni liste Srba koji se tretiraju kao ratni zločinci u Hrvatskoj nisu revidirane, tako da se i dalje događaju bezrazložna uhićenja Srba povratnika u Hrvatsku".

Jelena Marković je supredsjednica Mješovite komisije za zaštitu manjina koju su na nedavnom sastanku u Beogradu, uoči posjeta srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Zagrebu, osnovala državna izaslanstva Hrvatske i Srbije i Crne Gore, temeljem Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina, hrvatske u SCG i srpske i crnogorske u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙