FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: Za europske perspektive SCG ključno izvješće Del Ponte

kako je iznimno važno da glavnatužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte tijekom skorogposjeta Beogradu dobije pozitivnu poruku o spremnosti za daljnu punusuradnju vlasti SCG s ICTY-em.
Beograd,5. prosinca(Hina) - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost JavijerSolana izjavio je u ponedjeljak, tijekom jednodnevnog posjeta Beogradu, kako je iznimno važno da glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte tijekom skorog posjeta Beogradu dobije pozitivnu poruku o spremnosti za daljnu punu suradnju vlasti SCG s ICTY-em.

Solana je danas s najvišim dužnosnicima u Beogradu razgovarao o europskoj perspektivi SCG, suradnji s Haškim sudom, referendumu o neovisnosti u Crnoj Gori i predstojećim pregovorima o statusu Kosova.

Solana je još rekao kako je u razgovoru s predstavnicima crnogorske vlasti i oporbe, stekao dojam o postojanju mogućnosti da, nakon izvješća Venecijanske komisije glede referenduma, dođe do dijaloga vlade i oporbe u Podgorici, dodavši da se EU ponudila biti posrednikom u tom dijalogu, ako to strane žele.

Govoreći o Kosovu i predstojećim pregovorima, Solana je rekao da će EU u potpunosti surađivati sa specijalnim izaslanikom UN za razgovore o statusu Kosova Marttijem Ahtisaarijem , naglasivši kako je od "temeljnog značenja" da Beograd i Priština

surađuju.

Solana se u ponedjeljak Beogradu sastao sa predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, potpredsjednikom vlade Srbije Miroljubom Labusom, ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem , te predsjednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem, kao i čelnikom oporbene Socijalističke narodne partije Predragom Bulatovićem. U razgovorima je istaknuo kako od suradnje s ICTY-em zavisi da li će SCG brže krenuti prema europskim integracija, za što su joj vrata otvorena uz ispunjenje određenih uvjeta.

Nakon popodnevnih susreta s predsjednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem, u priopćenju iz crnogorskog ureda za odnose s javnošću , navedeno je da će crnogorska vlast organizirati referendum o državnom statusu sukladno međunarodnim standardima, uz "uvažavanje preporuka partnera iz inozemstva i punu brigu o jačanju regionalne stabilnosti".

U tom je priopćenju ponovljeno kako bi najbolji model odnosa Srbije i Crne Gore bio savez neovisnih i međunarodno priznatih država.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova SCG navodi se, među inim, da je šef diplomacije Vuk Drašković visokom predstavnikom EU rekao da "haškog optuženika Ratka Mladića štite one političke snage u Srbiji koje žele krah pregovora s EU i koje žele da Kosovo dobije neovisnost".

Kasno navečer Solana je imao radnu večeru s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom. Nakon Beograda, on će posjetiti Prištinu i Sarajevo.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte, kako je najavljeno, posjetit će Beograd 8. prosinca.

(Hina) xtman ydh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙