FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

BRUXELLES - Dogovor oko novog dugoročnog proračuna Europske unije, postignut u subotu u Bruxellesu, spriječio je novu veliku krizu Europske unije, nakon ustavne ovoga ljeta, i dokazao da Europska unija još uvijek funkcionira, ocjenjuju europski diplomati. Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica dogovorili su novi proračunski okvir EU-a za razdoblje od 2007. do 2013. godine vrijedan više od 862 milijarda eura. Kompromisno rješenje omogućio je dogovor Francuske i Velike Britanije koje su, zahvaljujući prije svega posredovanju nove njemačke kancelarke Angele Merkel, ipak uspjele pomiriti stajališta.

SARAJEVO - Predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić najavila je u subotu u Sarajevu jačanje suradnje HNS-a s Liberalno-demokratskom strankom Bosne i Hercegovine (LDS). Vesna Pusić, koja se nalazi u dvodnevnom posjetu BiH, na konferenciji za novinstvo održanoj s predsjednicom LDS-a Lamijom Tanović istaknula je kako HNS srodnim strankama u regiji može ponuditi svoja iskustva iz uspješnog sudjelovanja u vlasti, ali i reformiranja društva na načelima liberalne demokracije. Suradnja s LDS-om na tom planu, kazala je Vesna Pusić, važna je posebice zbog činjenice da toj BiH trebaju promjene koje će joj omogućiti funkcioniranje bez nacionalnih tenzija.

BEČ - Zbog snažnog vjetra i snježne mećave u subotu su zatvoreni neki dijelovi austrijskih autocesta i zabilježene brojne prometne nezgode. U pokrajini Tirol na zapadu zemlje proglašena je opasnost od lavine. Među najpogođenijim područjima je regija Salzburg na granici s njemačkom saveznom državom Bavarskom. Obilan snijeg uzrokovao je u subotu probleme i u Švicarskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

KIJEV - Ukrajinski dužnosnici razmotraju u subotu uvođenje karantene na cijelom poluotoku Krimu kako bi zaustavili epidemiju smrtonosnog virusa ptičje gripe H5N1 koji je zahvatio više od polovice sela na tom području. Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Oleksander Horobets izjavio je da je specijalizirani britanski laboratorij potvrdio nalaz ruskih akademika po kojem je na Krimu prisutan virus H5N1, opasan za ljude. Odluka bi se službeno mogla usvojiti u utorak, pojasnio je glasnogovornik. Slučajevi pojave virusa H5N1 zabilježeni su i u susjednoj Rusiji i Rumunjskoj.

ANKARA - Turski premijer Tayyip Erdogan optužio je u subotu Europku uniju (EU) za pokušaj pritiska na tursko pravosuđe u slučaju književnika Orhama Pamuka, optuženog za uvredu turskog identiteta. "EU pokušava izvršiti pritisak na naše sudstvo. To je pogrešno. Naš pravosudni sustav razmatra predmet i treba sačekati odluku", rekao je Erdogan novinarima. Suđenje Pamuku, najpoznatijem turskom književniku, koje je podijelilo zemlju, odgođeno je u nedugo nakon početka u petak za 7. veljače kako bi ministarstvo pravosuđa donijelo odluku na koji ga način nastaviti. Pamuk (53) je optužen za uvredu svoje nacije izjavom da su turske snage ubile milijun Armenaca i 30.000 Kurda u 20. stoljeću.

HONG KONG - Policija je u Hong Kongu u subotu suzavcem rastjerala stotine prosvjednika koji su pokušali ući u zgradu gdje se održavao sastanak ministara trgovine Svjetske trgovinske organizacije (WTO). "Prosvjednici su došli nadomak zgradi, bili su s druge strane ceste", prenosi Reutersov reporter. "Nekoliko su puta navalili na policijske blokade, nakon čega je ispaljen suzavac", dodao je. U sukobima su ozlijeđene 54 osobe, među njima pet policajaca. Većina ozlijeđenih su korejanski poljoprivrednici koji tvrde da ih slobodna trgovina uništava. Vlada je priopćila da je uhićeno 900 prosvjednika i da je područje oko kongresnog centra pod policijskom kontrolom.

GAZA - Jedan Palestinac, član oružane skupine ubijen je, a još trojica su ranjena u subotu u eksploziji rakete ispaljene iz izraelskog helikoptera na Khan Younes na jugu pojasa Gaze, rekli su palestinski sigurnosni dužnosnici. U trenutku napada žrtve su bile u automobilu. Ubijeni 25-godišnji Palestinac bio je član ogranka Abu Rich, skupine povezane s Fatahom palestinskog čelnika Mahmuda Abasa, dodali su isti izvori. Izraelski vojni glasnogovornik demantirao je da je eksploziju automobila izazvao izraelski zračni napad, prenosi AFP. Ta se eksplozija zbila nedugo nakon što su Palestinci ispalili rakete iz pojasa Gaze prema izraelskom teritoriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙