FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

SKOPLJE - Europska unija je priznala makedonske napore u provedbi gospodarskih i političkih reformi, izjavio je u subotu makedonski premijer Vlado Bučkovski u svojoj prvoj reakciji na vijest da je Makedonija dobila status kandidata za ulazak u EU. "Za nas je ovo veliki dan, dobili smo priznanje za sve što smo učinili u proteklom razdoblju. Sada su vrata otvorena i znamo da u EU imamo prijatelje koji znaju cijeniti naša postignuća. Svim građanima Makedonije čestitam na ovom uspjehu", rekao je Bučkovski. Šefovi država ili vlada 25 zemalja Europske unije (EU) odobrili su u subotu u Bruxellesu Makedoniji status kandidata za članstvo, no datum za otvaranje pristupnih pregovora nisu odredili.

ZAGREB - Vlada RH izrazila je u subotu zadovoljstvo odlukom Europskog vijeća kojom je Makedoniji dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo u EU. Hrvatska ocjenjuje da je to rezultat iznimnih i vrijednih reformskih napora makedonske vlade i premijera Vlade Bučkovskog, koji su u posljednje vrijeme ustrajno djelovali na provedbi preporuka i zahtjeva EU, navodi se u priopćenju hrvatske Vlade, uz izražavanje uvjerenja da će status kandidata dodatno potaknuti Makedoniju da postojano napreduje u provedbi reformi i jačanju demokratske stabilnosti radi ubrzanog puta u punopravno članstvo, dodaje se u priopćenju.

MOSTAR - Na posebnoj svečanosti u Mostaru, u subotu je gradonačelniku Ljubi Bešliću i službeno predana Povelja o upisu Staroga mosta i stare gradske jezgre na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine, o čemu je odluka donesena na UNESCO-ovom zasjedanju u srpnju ove godine u Durbanu u Južnoafričkoj Republici. Predajući Povelju gradonačelniku Bešliću, zamjenik generalnog direktora UNESCO-a Mounir Bouchenaki je rekao kako je obnova Staroga mosta potvrda mogućnosti dijaloga i suživota različitih naroda i vjera na mostarskom području.

ZUERICH/VARŠAVA - Švicarske Alpe pokrivene su slojem svježeg snijega debljim od 45 cm koji je pao u noći s petka na subotu, priopćeno je iz Saveznog instituta za ispitivanje lavina. Snijeg je izazvao zatvaranje željezničke linije između Andermatta i Disentisa. U Poljskoj je gotovo 200 tisuća osoba na jugu i istoku zemlje ostalo bez struje u noći s petka na subotu nakon snježnih oluja, objavila je u subotu energetska služba.

LONDON - Velika Britanija imala je tajni zatvor u Njemačkoj dvije godine nakon svršetka Drugog svjetskog rata gdje su zatvorenici, uključujući i članove Nacionalsocijalističke stranke, bili mučeni i izgladnjivani do smrti, objavio je u subotu list Guardian. Citirajući izvatke iz dosjea ministarstva vanjskih poslova koji su otvoreni prema zakonu o slobodi informiranja, list navodi da je Britanija držala muškarce i žene u zatvoru blizu Bad Nenndorfa do srpnja 1947. godine. Najveći broj zatvorenika bio je iz redova nacističke stranke ili je riječ o bivšim pripadnicima SS-a, no među njima je bilo i puno njemačkih poslovnih ljudi koji su poslovali s režimom Adolfa Hitlera, piše Guardian.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙