FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska komisija spremna za pregovore s BiH

SARAJEVO,17. studenoga 2005.(Hina) - Europska komisija odobrit ćeplatformu za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom iHercegovinom 21. studenoga a stvarni početak pregovora može seočekivati već do kraja ovog mjeseca, izjavio je u četvrtak u SarajevuFabrizio Barbaso, glavni ravnatelj Opće uprave za proširenje priEuropskoj komisiji.
SARAJEVO,17. studenoga 2005.(Hina) - Europska komisija odobrit će platformu za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom 21. studenoga a stvarni početak pregovora može se očekivati već do kraja ovog mjeseca, izjavio je u četvrtak u Sarajevu Fabrizio Barbaso, glavni ravnatelj Opće uprave za proširenje pri Europskoj komisiji.

"Ovaj proces sada teče vrlo brzo, mnogo brže od sličnih procesa u prošlosti", rekao je Barbaso novinarima nakon sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem kojega je tijekom dana izvijestio o pripremama što se u Bruxellesu obavljaju radi početka pregovora s vlastima u Sarajevu.

Taj dužnosnik Europske komisije dodao je da bi se moglo dogoditi da i sami pregovori budu dovršeni razmjerno brzo, možda već za pet mjeseci.

Od vlasti BiH očekuje se međutim da u tom razdoblju nastave provoditi već započete reforme jer bez toga neće biti zadovoljavajućeg ishoda pregovora.

Barbaso je dodao da Europska komisija očekuje prije svega nastavak rada na reformi policije u BiH, provedbu ranije usvojenih zakona o Javnom RTV sustavu i RTV servisu, reformu javne uprave, pojačanu borbu protiv korupcije te "punu suradnju" s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Barbaso je kazao da ustavne reforme nisu dio kratkoročnih ciljeva koji proistječu iz dokumenta o europskom partnerstvu s BiH.

Dodao je da Europska unija od BiH svakako očekuje da izmijeni svoj ustav u svrhu jačanja države i središnjih tijela njezine vlasti radi jednostavnijeg procesa donošenja odluka i boljeg funkcioniranja institucija.

Premijer Terzić izjavio je da je uvjeren da će do isteka mandata sadašnjeg Vijeća ministara BiH u jesen sljedeće godine pregovori o stabilizaciji i pridruživanju biti uspješno završeni.

Potvrdio je pri tom punu spremnost svoje vlade za ispunjenje postavljenih zadaća a kao ilustraciju naveo je odluku Vijeća ministara BiH da imenuje glavnog pregovarača s EU.

Na toj će dužnosti biti Igor Davidović, bivši veleposlanik BiH u Washingtonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙