FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prognoza o zatopljenju ponovno spustila cijene nafte

LONDON, 16. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno supale u petak nakon meteoroloških prognoza o zatopljenju nasjeveroistoku SAD-a na samom kraju ove godine.
LONDON, 16. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su pale u petak nakon meteoroloških prognoza o zatopljenju na sjeveroistoku SAD-a na samom kraju ove godine.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 24 centa na 59,75 dolara nakon što je krajem prethodnog dana pojeftinio čak 86 centi. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 39 centi na 59,01 dolara.

Početkom tjedna cijene su na američkom tržištu porasle s najniže razine u proteklih pet mjeseci na visokih 61,90 dolara nakon zahlađenja na sjeveroistoku SAD-a.

No, američka državna meteorološka služba prognozirala je u petak da će od siječnja do ožujka veći dio SAD-a zabilježiti više temperature od uobičajenih za to doba godine. Kratkoročne pak prognoze predviđaju niže temperature od uobičajenih za ovog doba godine na sjeveroistoku SAD-a.

Mnogi trgovci rezimiraju poslovanje za proteklu godinu u kojoj je cijena nafte porasla za gotovo 40 posto, ocjenjujući da će se cijene zasad kretati oko razine od 60 dolara po barelu.

"Ljudi ne vole zauzimati pozicije prije Božića. Većina smatra da će se cijene zasad zadržati na postojećoj razini", konstatirao je Tetsu Emori iz tokijskog Mitsui Bussan Futures.

Uz prognoze o toplijem vremenu i relativno nisku razinu potražnje za lož-uljem, cijene pritišću i solidne zalihe u SAD-u. Tako je tjedno izvješće američke vlade pokazalo neočekivan rast zaliha sirove nafte koje su sada 13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zalihe lož-ulja su smanjene ali su također više nego lani.

"Razina zaliha prilično je solidna s obzirom na prognoze o zatopljenju pa izgledi za nestašicu tijekom zime slabe", zaključio je Tobin Gorey iz Commonwealth Bank of Australia.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙