FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Al-Qa'ida pridonijela rastu cijena nafte

LONDON, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su usrijedu iznad razine od 60 dolara po barelu nakon što je ulagačeuznemirio novi poziv terorističke organizacije al-Qa'ida militantimada napadnu naftna postrojenja u muslimanskim zemljama.
LONDON, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu iznad razine od 60 dolara po barelu nakon što je ulagače uznemirio novi poziv terorističke organizacije al-Qa'ida militantima da napadnu naftna postrojenja u muslimanskim zemljama.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 43 centa na 60,37 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 54 centa na 58,15 dolara.

Cijene su prvo porasle uslijed očekivanja o padu zaliha lož-ulja u SAD-u zbog zahlađenja na sjeveroistoku zemlje. Potonji poziv al-Qa'ide militantima da napadnu naftna postrojenja u muslimanskim zemljama dodatno je zabrinuo potrošače koji strahuju od ugroženosti opskrbe s Bliskog Istoka.

"Pozivam mudžahedine da usredotoče svoje napade na ukradenu muslimansku naftu, većinu prihoda od koje ubiru neprijatelji islama dok ostatak prigrabe lopovi na čelu naših zemalja", poručio je zamjenik vođe al-Qa'ide Ajman al-Zawahiri.

Poruka čelnika al-Qa'ide objavljena je neposredno uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), zakazanog za ponedjeljak u Kuvajtu, na kojem bi naftni kartel trebao raspravljati o proizvodnoj politici za početak 2006.

"Na cijene utječe nekoliko međusobno suprotstavljenih sila. Čini se da su zalihe trenutno obilne ali počinje zima i razdoblje velike potražnje, što će rezultirati njihovim padom. Smatram da će cijene rasti nakon kratkotrajnog razdoblja pada tijekom produljene jeseni", prognozirao je Andrerw Harrington iz sydnejske ANZ Bank.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙