FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup o seljačkim bunama 1755. godine

KRIŽEVCI, 16. prosinca 2005. (Hina) - Međunarodnim znanstvenim skupom,što se danas održava u Velikom Ravnu u okolici Križevaca, a sutranastavlja u Koprivnici, obilježava se 250. obljetnica seljačkih buna unekadašnjoj Križevačkoj županiji i Varaždinskom generalatu.
KRIŽEVCI, 16. prosinca 2005. (Hina) - Međunarodnim znanstvenim skupom, što se danas održava u Velikom Ravnu u okolici Križevaca, a sutra nastavlja u Koprivnici, obilježava se 250. obljetnica seljačkih buna u nekadašnjoj Križevačkoj županiji i Varaždinskom generalatu.

Skup se održava u sklopu projekta "Triplex confinium - hrvatska višegraničja u euromediteranskom kontekstu" s naglaskom na društvene i gospodarske promjene između legalnih praksi i nasilja početkom 1755. godine.

"Iako su ti događaji uzrokovali tektonski utjecaj u hrvatskoj povijesti i otvorili proces osuvremenjenja Hrvatske odozdo, iz puka, što je dotad bio presedan, to je razdoblje dosad iz raznih razloga bilo nedovoljno istraženo", upozorio je predsjednik znanstvenog odbora projekta prof. dr. Drago Roksandić.

Rezultate svojih istraživanja, na temelju dosad malo poznate arhivske građe i dokumenata iz Beča i Budimpešte, pripremilo je 18 znanstvenika, među kojima više mladih povjesničara, iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Skup su organizirali Zavod za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te Povijesna društva Križevaca i Koprivnice.

U sklopu skupa danas je u zgradi područne škole Ljudevita Modeca u Velikom Ravnu otkrivena spomen ploča u povodu 250. obljetnice Velike ravenske bune i 140 godina školstva u tome mjestu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙