FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija u povodu 6. obljetnice smrti dr. F. Tuđmana

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - U povodu šeste obljetnice smrtiprvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmanadanas je u Starogradskoj vijećnici održan komemorativni skup unazočnosti najviših hrvatskih i dužnosnika HDZ-a.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - U povodu šeste obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana danas je u Starogradskoj vijećnici održan komemorativni skup u nazočnosti najviših hrvatskih i dužnosnika HDZ-a.

Djelo Franje Tuđmana bit će upisano zlatnim slovima u hrvatsku povijest kazao je u prigodnoj riječi premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader istaknuvši kako ne smijemo zaboraviti doprinos predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja u osamostaljenju i obrani samostalne hrvatske države. U njihovim djelima i tim događajima trebamo tražiti nadahnuće i poticaje za budućnost. "Ne pozivam vas da živimo u prošlosti, nego da iz nje učimo kao bismo izbjegli zamke koje će se sigurno postavljati Hrvatskoj na putu i u budućnosti", rekao je Sanader.

"Naša je povijest bila teška, ali smo uvijek znali izaći iz teške situacije i očuvati hrvatsku državotvornost zahvaljujući hrabrim hrvatskim sinovima koji su kroz povijest vodili hrvatski narod, a jedan od najvećih bio je Franjo Tuđman. Želim kao predsjednik HDZ-a i premijer izraziti duboku zahvalnost i poštovanje prema Franji Tuđmanu za sve što je učinio za Hrvatsku i za hrvatski narod i našu budućnost", rekao je Sanader.

Pozvao je na suglasje o ulozi Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države i obrani od velikosrpske agresije te obnovi zemlje, jer je u njima vodio glavnu riječ i koji je znao što treba učiniti, naglasivši kako je to neupitno. Kako vrijeme prolazi kritike na Tuđmanov račun blijede, ali njegovo djelo i ostvarenje ostaje, istaknuo je Sanader.

O slučaju generala Ante Gotovine i aktualnom hrvatskom političkom trenutku, Sanader je ponovio da razumije emocije ljudi, no da treba sačuvati prisebnost, vjeru u sebe, povjerenje u hrvatsku Vladu i državne institucije koje znaju što treba učiniti i kako obraniti istinu o Domovinskom ratu.

"Nitko, pa Haaški sud neće srušiti istinu o Domovinskom ratu, a istina je da je Hrvatska bila napadnuta i bila žrtva velikosrpske agresije da se obranila legitimnim osloboditeljskim akcijama", poručio je.

Drago mi je da ima sve više razumijevanja i da je veliki dio hrvatskog naroda, građana i javnosti na strani razuma i odlučnosti da obranimo stečevine Domovinskog rata, ništa drugo nije bila ni Tuđmanova politika, rekao je Sanader.

Ne možemo živjeti u izolaciji, moramo sudjelovati u međunarodnim procesima da bismo imali sigurniju budućnost, poručio je među ostalim, premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na komemoraciji prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Komemoraciji su bili nazočni predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednici Sabora, članovi Vlade, HDZ-ovi saborski zastupnici i stranački dužnosnici, sinjski alkari i drugi.

Dr. Franjo Tuđman umro je u Zagrebu u noći s 10. na 11. prosinca 1999. Hrvatsku demokratsku zajednicu osnovao je 1989. i postao njezinim prvim predsjednikom. Nakon prvih demokratskih, višestranačkih izbora 1990. izabran je za predsjednika Republike Hrvatske, a potom je za predsjednika države biran izravno 1992. i 1997. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je međunarodno priznata, postala članica UN-a, a u Domovinskom ratu obranjena od velikosrpske agresije i okupacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙