FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija Jure Krište "Bogu, redu, narodu"

ŠIBENIK, 10. prosinca 2005. (Hina) - U Katoličkom domu u Šibenikupredstavljena je večeras monografija Jure Krište "Bogu, redu, narodu",stogodišnja povijest reda sestara dominikanki na hrvatskom tlu, kojaje tiskana u izdanju Hrvatskog instituta za povijest i Kongregacijesestara dominikanki Sv. anđela čuvara.
ŠIBENIK, 10. prosinca 2005. (Hina) - U Katoličkom domu u Šibeniku predstavljena je večeras monografija Jure Krište "Bogu, redu, narodu", stogodišnja povijest reda sestara dominikanki na hrvatskom tlu, koja je tiskana u izdanju Hrvatskog instituta za povijest i Kongregacije sestara dominikanki Sv. anđela čuvara.

Knjigu su, uz autora, predstavili recenzent Zlatko Matijević, vrhovna glavarica Kongregacije časna sestra Katarina Maglica i ravnatelj šibenske gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Milivoj Zenić.

Napominjući da je riječ o temeljnom dijelu hrvatske historiografije, Zlatko Matijević kazao je da je monografija "Bogu, redu, narodu" tiskana u povodu 100. obljetnice Kongregacije Sv. anđela čuvara koja je od 30. rujna do 2. listopada ove godine obilježena u Korčuli.

Sestra Katarina Maglica je rekla kako monografija "na vjeran način prikazuje događaje koji su obilježili ne samo povijest dominikanske redovničke zajednice, nego i ukupnu povijest hrvatskog naroda u 20. stoljeću".

Velik dio knjige posvećen je djelovanju sestara dominikanki na šibenskom području, gdje je i nastala Kongregacija i odakle potječe njezin osnivač Zlarinjanin, otac Anđeo Marija Miškov.

"Zbog uloge koju su sestre dominikanke imale u Šibeniku, posebno u godinama između dva svjetske rata, ova je knjiga važan doprinos poznavanju svjetovnog i crkvenog života Šibenika u prošlom stoljeću. Posebno svjetlo baca na neke slabo poznate dijelove crkvene i kulturne povijesti ovoga grada", kazao je Milivoj Zenić.

Istaknuo je značajan rad sestara dominikanki u dječjim vrtićima, školama, bolnicama i staračkim domovima na šibenskom području u razdoblju prije 2. svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙