FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni kolokvij o Tomislavu Maretiću

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - U prigodi 150. obljetnice rođenjaTomislava Maretića večeras je u Zagrebu Odjel za jezikoslovlje Maticehrvatske priredio znanstveni kolokvij o Maretićevoj ulozi u hrvatskomjezikoslovlju i književnosti.
ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - U prigodi 150. obljetnice rođenja Tomislava Maretića večeras je u Zagrebu Odjel za jezikoslovlje Matice hrvatske priredio znanstveni kolokvij o Maretićevoj ulozi u hrvatskom jezikoslovlju i književnosti.

O Maretićevoj ulozi u hrvatskom jezikoslovlju govorili su jezični stručnjaci Mirko Peti, Dragica Malić, Ivo Pranjković, Marija Znika, Marko Samardžija i Adela Ptičar.

Peti je ocijenio kako je Maretić najvažniji hrvatski filolog s kraja 19. i početka 20. st.

"Svojim djelom nije zadužio samo filologiju. Znatne prinose dao je u području gramatike, rječnika, povijesti jezika, stilistike, povijesti, prevođenja, paleografije, onomastike i nastavne djelatnosti", rekao je Peti.

Dragica Malić govorila je o Maretićevu radu na Akademijinu Rječniku. Od 1875. do 1883. za njeg je ispisivao primjere iz 35 knjiga, a od 1907. do smrti 1938. bio je njegov obrađivač i urednik. On je uredio šest njegovih knjiga, rekla je.

Prof. Ivo Pranjković govorio je o Maretiću, njegovoj gramatici i hrvatskom gramatičkom nazivlju.

U drugom dijelu skupa o Maretiću i književnosti govore latinist Darko Novaković, polonistica Neda Pintarić, hungarolog Stjepan Lukač, rusist Josip Užarević i profesori zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Stipe Botica i Stjepan Damjanović.

Tomo Maretić rođen je u Virovitici (1854.-1938.). Jedan je od najplodnijih jezikoslovaca. Najpoznatije mu je djelo "Gramatika i stilistika hrvatskoga ili srpskoga književnog jezika (1899.), Jezični savjetnik (1924.) te prijevodi "Ilijade" (1883.), "Odiseje" (1882.), "Eneide" (1896.) i Ovidijevih "Metamorfoza" (1907.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙