FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stota obljetnica Družbe "Braća hrvatskog zmaja"

ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - U povodu 100. obljetnice osnutka i15. obljetnice obnove zmajskog bratstva večeras je u Kuli na Kamenitimvratima svečano obilježena ta visoka obljetnica Družbe "Braćehrvatskog zmaja".
ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - U povodu 100. obljetnice osnutka i 15. obljetnice obnove zmajskog bratstva večeras je u Kuli na Kamenitim vratima svečano obilježena ta visoka obljetnica Družbe "Braće hrvatskog zmaja".

Pozdravjajući članove te udruge na večerašnjem svečanom sijelu Glavnog zbora veliki meštar Matija Salaj naglasio je da je današnji dan izniman za Družbu, odnosno djelovanje časnog zmajskog bratstva.

Salaj je zahvalio svim članovima koji su svojim radom dali veliki doprinos Družbi.

Podsjetio je da je Družba "Braće hrvatskog zmaja" dio kulturne povijesti hrvatskog društva koja je prošla kroz brojna duhovna i politička gibanja i svojim djelovanjem podržavala svjetonazore vremena kroz koje je djelovala.

Osvrnuo se na rodoljubni zanos osnivača Družbe koji su prepoznali moguće opasnosti zatiranja i zaborava hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

Osnivači Družbe, podsjetio je Salaj, njoj su odredili duhovnu dimenziju koja se identificira s domoljubnom, rodoljubnom i kulturalnom misijom na principima i temeljima kršćanske etike i svjetonazora.

Družba je utemeljena daleke 1905. godine, a njezino je geslo - "Za Boga i Hrvatsku".

Družba "Braće hrvatskog zmaja" prigodno je dodijelila zlatnu spomen-medalju svom počasnom članu i bardu hrvatske književnosti akademiku Dragutinu Tadijanoviću, Zmaju od Broda na Savi, u čast njegova 100. rođendana.

Slavljenik Dragutin Tadijanović, dugogodišnji član Družbe, zahvalio je svim članovima zmajskog bratstva na tom visokom priznanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙