FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski "Verbum" predstavio dvije nove knjige

SPLIT,15. prosinca 2005.(Hina) - Splitska izdavačka kuća "Verbum"predstavila je danas dva nova izdanja "Vječni čovjek" G. K.Chestertona i "Ideja kršćanskog društva" T. S. Eliota.
SPLIT,15. prosinca 2005.(Hina) - Splitska izdavačka kuća "Verbum" predstavila je danas dva nova izdanja "Vječni čovjek" G. K. Chestertona i "Ideja kršćanskog društva" T. S. Eliota.

Engleski pisac, pjesnik, novinar i dramatičar Gilbert Keith Chesterton nedvojbeno pripada među najbolje i najplodnije svjetske pisce 20. stoljeća, kazao je na konferenicji za novinare glavni urednik "Verbuma" Petar Balta.

Za života objavljeno mu je 69 knjiga, 200 kratkih priča, četiri tisuće eseja i nekoliko drama, a posmrtno još 11 knjiga, ne računajući različite izbore i nebrojene prijevode njegovih djela.

"Vječni čovjek" zamišljen je kao esejističko istraživanje povijesti čovječanstva, a težište je na dvjema zbiljama: pobijanju teorije evolucije kao teorije o postupnu nastanku čovjeka u duhu reduktivnog racionalizma i materijalizma; te pobijanju teze o "evoluciji" ideje o Bogu u ljudskoj povijesti.

To, po sudu mnogih, kako je rekao Balta, jedno od najsnažnijih Chestertonovih djela namijenjeno je svakomu koga zanima povijest filozofije, teologije i ljudskog podrijetla.

Thomas Stearns Eliot, slavni britansko-američki pjesnik, dramski pisac, književni kritičar i teoretičar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1948., zadužio je svijet brojnim znamenitim djelima, istaknuo je Balta.

Jedno od najpoznatijih njegovih djela jest studija "Ideja kršćanskog društva", sada prvi put objavljena na hrvatskom jeziku. Nastala je na temelju predavanja koje je Eliot držao u ožujku 1939., i koje je publicirao s dodatkom iste godine u Londonu. U njoj na najbolji mogući način sažima kršćansku misao o društvu i svijetu u kojem živimo, kazao je Balta.

Eliotovo esejističko remek-djelo i u ovom stoljeću ostaje izvanredno aktualno jer i suvremene društvene težnje, kao i problemi, pokazuju potrebu integriranja duhovnih vrijednosti u društvenu zbilju, zaključio je.

"Verbum" je najavio i kako će uoči svjetske praizvedbe filma "Kronike iz Narnije", koja se očekuje potkraj prosinca, objaviti i knjigu "Vodič kroz Kronike iz Narnije - 100 pitanja i odgovora o Kronikama iz Narnije: Lav, vještica i ormar".

Knjiga će biti predstavljena 19. prosinca u Zagrebu zajedno s nizom knjiga "Kronike iz Narnije" u izdanju "Golden Marketinga" kad će Continental film najaviti i praizvedbu istoimena filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙