FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potočnik: Hrvatska pripada europskom istraživačkom prostoru

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Stvaranje europskoga istraživačkogprostora - ERA (European Research Area) je proces kojemu Hrvatskapotpuno pripada i na tom će putu imati i moju osobnu potporu, rekao jena današnjem predavanju o znanstvenoj politici Europske unije (EU) uHrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) visoki povjerenikEuropske komisije za znanost i istraživanja Janez Potočnik.
ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Stvaranje europskoga istraživačkog prostora - ERA (European Research Area) je proces kojemu Hrvatska potpuno pripada i na tom će putu imati i moju osobnu potporu, rekao je na današnjem predavanju o znanstvenoj politici Europske unije (EU) u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) visoki povjerenik Europske komisije za znanost i istraživanja Janez Potočnik.

Potočnik "vidi" Hrvatsku kao vodeću zemlju u regiji koja će, kad je riječ o znanosti i istraživanjima, biti od velike pomoći tim zemljama u njihovu približavanju europskim standardima.

Smatra da će Šesti okvirni program EU (FP 6) otvoriti Hrvatskoj nove mogućnosti, a na prvome mjestu "čist i otvoren put" za sudjelovanje u Sedmom okvirnom programu (FP 7) koji će se otvoriti nakon završetka Šestoga okvirnog programa.

Potočnik i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac danas su u Zagrebu potpisali Memorandum o razumijevanju o pristupanju Hrvatske Šestom okvirnom programu (FP6) Europske zajednice za istraživanje i tehnološki razvoj. Tim dokumentom Hrvatska dobiva status pridružene zemlje što će joj otvoriti veće mogućnosti sudjelovanja u okvirnom programu.

Europski povjerenik smatra da institucija bogate tradicije i velikoga ugleda kao što je HAZU može znatno pridonijeti uspješnoj integraciji hrvatske znanosti i istraživanja u europske tokove time što će privući mlade ljude u znanost, podići razinu društvene svijesti o važnosti znanosti za boljitak društva u cjelini te podupiranjem osnivanja centara izvrsnosti.

Govoreći o Sedmom okvirnom programu EU, Potočnik je istaknuo da on donosi više novina, među kojima je i pojednostavljivanje puta njegovu pristupanju. Po njegovim riječima najveći dio sredstava u sklopu toga programa bit će namijenjen suradnji. Tako će oko 60 posto novca biti utrošeno za programe suradnje koji su apsolutni prioritet, dok je druga važna točka i novina podupiranje programa čiji je rezultat nastanak novih ideja i za to će se, kako je rekao, izdvojiti 15 posto novca.

Osim toga poptuna novina u FP 7 je i stvaranje tehnološke platforme za raspravljanje o bitnim pitanjima razvoja. Jedno od tih pitanje jest i činjenica da Europa ima veliki znanstveno-istraživački potencijal, ali i poteškoće u provedbi rezultata znanstvenih istraživanja, dodao je.

Kako je rekao one se mogu riješiti samo suradnjom, koordinacijom i konkurentnošću koju moramo ostvariti danas da bismo bili konkurentni u budućnosti.

Na kraju predavanja koje je Potočnik održao na engleskom jeziku zahvalio mu je predsjednik HAZU akademik Milan Moguš na slovenskom jeziku, a Potočnik njemu na hrvatskome jeziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙