FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvo savjetovanje o morskoj tehnologiji 28. i 29. studenoga u Rijeci

RIJEKA,24. studenoga 2005.(Hina) - Prvo savjetovanje o morskojtehnologiji održat će se 28. i 29. studenoga na Tehničkom fakultetu uRijeci, a bit će posvećeno sjećanju na akademika i istaknutogstručnjaka u području brodogradnje Zlatka Winklera, najavljeno jedanas na konferenciji za novinare na riječkom Tehničkom fakultetu.
RIJEKA,24. studenoga 2005.(Hina) - Prvo savjetovanje o morskoj tehnologiji održat će se 28. i 29. studenoga na Tehničkom fakultetu u Rijeci, a bit će posvećeno sjećanju na akademika i istaknutog stručnjaka u području brodogradnje Zlatka Winklera, najavljeno je danas na konferenciji za novinare na riječkom Tehničkom fakultetu.

Temeljni cilj savjetovanja je ostvarivanje preduvjeta za kvalitetno vrednovanje morske tehnologije u funkciji razvoja hrvatskog gospodarstva, a organiziraju ga Znanstveno vijeće za pomorstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Na savjetovanju će sudjelovati predstavnici HAZU, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Instituta Ruđer Bošković, inozemnih i hrvatskih sveučilišta i tvrtaka.

Među ostalim, razmatrat će se aktivnosti Hrvatske na provedbi Mediteranskog akcijskog plana za zaštitu obalnog područja i morskog okoliša Sredozemlja, različiti morski i podmorski projekti, sanacija potopljenih brodova i druge stručne teme.

Kako su naveli organizatori, posljednje je savjetovanje o morskoj tehnologiji u Hrvatskoj održano još 1995., a od tada su ostvarena značajna istraživanja i dostignuća u tom području. Savjetovanjem se stoga želi razmotriti stanje morske tehnologije u sklopu cijelog hrvatskog gospodarstva.

Akademik Zlatko Winkler bio je, među ostalim, utemeljitelj Sekcije za morsku tehnologiju znanstvenog savjeta HAZU i predsjednik Znanstvenog savjeta za pomorstvo HAZU. Na njegov poticaj osnovan je studij brodogradnje pri Strojarskom fakultetu u Rijeci. U svom djelovanju promicao je i poticao znanstvena istraživanja i djelatnosti u području morske tehnologije u Hrvatskoj.

Prema definiciji UNESCO-a inženjerstvo morske tehnologije obuhvaća tehnološke aktivnosti povezane s istraživanjem i korištenjem mora, uključujući atmosferu, obalu, dno mora i sedimente ispod morskog dna. Inženjerstvo morske tehnologije interdisciplinarno se povezuje s različitim područjima znanosti o moru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙