FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup "Upravljanje i rukovođenje sustavom odgoja i obrazovanja"

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Na konferenciji "Upravljanje irukovođenje sustavom odgoja i obrazovanja", koja se danas održava uzagrebačkom hotelu "Sheraton", pedesetak osnovnoškolskih isrednjoškolskih ravnatelja raspravlja o prijedlozima hrvatskog modelaosposobljavanja ravnatelja.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Na konferenciji "Upravljanje i rukovođenje sustavom odgoja i obrazovanja", koja se danas održava u zagrebačkom hotelu "Sheraton", pedesetak osnovnoškolskih i srednjoškolskih ravnatelja raspravlja o prijedlozima hrvatskog modela osposobljavanja ravnatelja.

Skup su priredili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola.

U skopu Plana razvoja sustava odgoja i obrazovanja od 2005. do 2010. ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac u travnju je imenovao posebno povjerenstvo sa zadaćom da izradi prijedlog programa osposobljavanja ravnatelja, koji će danas biti predstavljen sudionicima skupa.

Po riječima predsjednika Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Ivice Lovrića predviđeno je da ravnatelji nakon doškolovanja dobiju licencije na rok od pet godina, a njezino bi produljenje bilo uvjetovano permanentnim usavršavanjem.

Ministar Primorac je najavio kako ravnatelji moraju naučiti pravne osnove upravljanja i gospodarenja, a moraju poznavati i obrazovni sustav u cijelosti. Za nove ravnatelje nužna je dvogodišnja izobrazba, a za sadašnje jednogodišnja, rekao je Primorac, objasnivši kako licencija ravnateljima daje i prava i velike odgovornosti. Cijeli program, kako je najavio, trebao bi zaživjeti u početku 2007.

Primorac je podsjetio da oko 40 posto osnovnoškolskih ravnatelja ima višu stručnu spremu, a u srednjem školstvu stanje je bolje.

U raspravi je sudjelovao i predsjednik Udruge hrvatskih osnovnoškolskih ravnatelja Tomislav Horvat, koji je ocijenio da hrvatski školski sustav uvelike zaostaje za europskim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙