FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup "Dva stoljeća Napoleonove vladavine na Jadranu"

ZADAR, 10. prosinca 2005. (Hina) - U svečanoj dvorani Zadarskogsveučilišta jutros je svečano otvoren zadarski dio međunarodnogznanstvenog skupa pod nazivom "Dva stoljeća od početka Napoleonovevladavine na istočnom Jadranu".
ZADAR, 10. prosinca 2005. (Hina) - U svečanoj dvorani Zadarskog sveučilišta jutros je svečano otvoren zadarski dio međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom "Dva stoljeća od početka Napoleonove vladavine na istočnom Jadranu".

Skup organiziraju Sveučilište na Primorskem u Kopru, Sveučilište u Zadru, Centar za povijest i nacionalni arhiv u Parizu, Fundacija Tanje i dr. Janeza Šumrade iz Slovenije.

Na skupu sudjeluje više znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Italije i Crne Gore.

Sudionike je jutros pozdravila rektorica Sveučilišta na Primorskem iz Kopra dr. Lucija Čok koja je istaknula značenje tog skupa u kontekstu današnjeg širenja Europske unije.

Povijest je učiteljica života, navela je ona i izrazila nadu da će i ovaj skup koji je inače započeo 8. prosinca u Kopru, a završava danas u Zadru, doprinijeti novim spoznajama o Napoleonovoj vladavini na istočnom Jadranu.

Rektor Zadarskog sveučilišta dr. Damir Magaš je istaknuo da ova tema izaziva pozornost ne samo znanstvenika nego i šire javnosti s obzirom na promjene koje je francuska Uprava donijela na istočni Jadran prije 200 godina. Od osobitog značenja je suradnja dvaju mladih sveučilišta, koperskog i zadarskog, rekao je.

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa dr. Nevio Šetić kazao je da je ovo iznimno važan skup koji će omogućiti proširivanje dosadašnjih spoznaja o Napoleonovoj vladavini na Jadranu. Napoleonova vlast svjedoči da se na ovom prostoru stvarao odnos međunarodnih sila. Uz ostalo, vrijeme njegove vladavine imalo je pozitivne doprinose, širio se val slobode i na ovo područje, a uz ostalo, Istra je tada spojena u jednu cjelinu, rekao je Šetić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙