FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više izdvajanja za strukovno obrazovanje

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Državni tajnik za srednje školstvoMinistarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić najavio jena današnjoj konferenciji za novinare veća ulaganja u opremanjestrukovnih škola, kao i stručno usavršavanje nastavnika stručnihpredmeta i ravnatelja tih škola.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Državni tajnik za srednje školstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare veća ulaganja u opremanje strukovnih škola, kao i stručno usavršavanje nastavnika stručnih predmeta i ravnatelja tih škola.

Istaknuvši važnost strukovnog obrazovanja za razvoj hrvatskog gospodarstva, Janjić je napomenuo kako promjena u zadnjih desetak godina u tom sektoru nije bilo. Promjene su nužne, posebice stoga što oko 70 posto srednjoškolaca ide u strukovne škole, oko 25 posto u gimnazijske programe a tek 2,5 posto u umjetničke.

Podršku promjenama u strukovnom obrazovanju dat će Agencija za strukovno obrazovanje, osnovana početkom godine, koja bi trebala koordinirati taj sektor. Ravnatelj Agencije Ivan Šutalo zauzeo se za razvoj gospodarstva koje se temelji na razvoju strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj i trendovima EU. U skladu sa zadaćama razvoja strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, u prvoj će fazi Agencija pokušati promijeniti percepciju o strukovnom obrazovanju roditelja i djece, koji još uvijek ta zanimanja vide kao nepoželjna. Kao zanimanja kojih manjka na tržištu izdvojena su ona vezana za graditeljstvo, dok je tržište prezasićeno frizerima i prodavačima, te je stoga istaknuta potreba promjene u upisnoj politici.

Voditeljica tima CARDS 2002. projekt za strukovno obrazovanje Janet Swainger predstavila je projekt CARDS 2002. kojemu je cilj modernizacija sustava strukovnog obrazovanja za potrebe hrvatskog gospodarstva. Projekt unapređenja strukovnog obrazovanja trajat će do prosinca 2006., a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 1,2 milijuna eura, kazala je. Projektni tim sastoji se od međunarodnih i domaćih stručnjaka.

U okviru tih ciljeva danas je započela dvodnevna radionica "Unapređenje strukovnog obrazovanja", u organizaciji Ministarstvo znanosti, Agencija za strukovno obrazovanje i European Training Foundation (ETF)/ Nacionalni opservatorij, a financiraju je Europska unija i European Training Foundation.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙