FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 15. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

MEISE - Premijer Ivo Sanader doputovao je u četvrtak na summit Europske pučke stranke (EPP) u Meiseu, nedaleko od Bruxellesa. Europski demokršćani i konzervativci, kao i druge stranačke frakcije u Europskom parlamentu, tradicionalno se sastaju prije svakog summita Europske unije. Njihov će današnji sastanak biti posvećen temama summita koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu, prije svega financijskoj perspektivi, dugoročnom proračunu Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. Britansko predsjedništvo u srijedu je, pred sam summit, iznijelo novi prijedlog proračuna, koji kao ni onaj od 5. prosinca nije dobro dočekan i ishod summita EU-a posve je neizvjestan. U slučaju da summit doista bude neuspješan, Europskoj uniji prijeti još dublja kriza i financijska paraliza, koju bi najviše osjetile nove zemlje članice.

BRUXELLES - Hrvatska radna skupina za poglavlje pravo poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga sudjeluje u četvrtak u Bruxellesu na bilateralnom sastanku s predstavnicima Europske komisije, na kojem će prezentirati stanje hrvatskog zakonodavstva u tom području. Riječ je o drugoj, bilateralnoj fazi screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva. Na dvodnevnom sastanku, hrvatski će stručnjaci izložiti trenutno stanje u zakonodavstvu Republike Hrvatske u segmentima poslovnog nastana, prekograničnog pružanja usluga, te sustava priznavanja znanstvenih i stručnih kvalifikacija.

TEHERAN - Palestinska militantna skupina Hamas pojačat će napade na izraelske ciljeve ako Izrael napadne Iran, njezinog ključnog saveznika u regiji, objavio je u četvrtak šef Hamasa u egzilu Khaled Meshaal. "Ako Izrael napadne Iran, Hamas će proširiti i pojačati sukobe s Izraelcima u Palestini", rekao je Meshaal novinarima u Teheranu. Izraelski čelnici upozorili su da bi mogli uništiti iranska nuklearna postrojenja na isti način kao što je Izrael 1981. godine bombardirao nuklearni reaktor Osiraq u Iraku. Iran, koji uporno tvrdi da nuklearne elektrane ne koristi za proizvodnju atomskog oružja, najavio je da će odgovoriti na eventualni napad. Meshaal je također pozdravio izjave iranskog predsjendika Mahmouda Ahmadinedžada da je holokaust mit i da bi Izrael trebalo premjestiti u Europu ili Sjevernu Ameriku.

PARIZ - Skupina povezana s al-Qaidom, "Vojska pobjedničke zajednice", preuzela je u četvrtak na internetskoj stranici odgovornost za minobacački napad na Zelenu zonu ubrzo nakon otvaranja birališta za parlamentarne izbore. "Lavovi vojske pobjedničke zajednice napali su granatama dugog dometa uporišta bogohulnosti i prostitucije u Zelenoj zoni", piše u priopćenju čija vjerodostojnost nije potvrđena. Jedna minobacačka granata pala je nekoliko minuta nakon otvaranja birališta u 7 sati blizu Zelene zone. Prema iračkim izvorima ranjen je jedan američki vojnik, ali američka vojska to nije potvrdila. "Vojska pobjedničke zajednice" jedna je od pet skupina povezanih s al-Qaidom koje u zajedničkom priopćenju od ponedjeljak nazivaju "zabranjenim" parlamentarne izbore.

RAMALLAH - Lokalni izbori na kojima će Palestinci izabrati općinska vijeća u velikim gradovima Zapadne obale, a koji će poslužiti kao test za Fatah i Hamas prije parlamentarnih izbora u siječnju, počeli su u četvrtak ujutro. "Glasovanje je počelo u 7 sati po mjesnom vremenu i odvija se bez smetnji", rekao je predsjednik lokalnog izbornog povjerenstva, prenosi AFP. Birališta u Ramallahu, El-Birehu, Nablusu i Jeninu, u 35 malih mjesta Zapadne obale i još tri u pojasu Gaze bit će otvorena do 19 sati po mjesnom vremenu. Palestinski čelnik Mahmud Abas trebao bi glasovati u El-Birehu. To je četvrta i pretposljednja etapa općinskih izbora koji je počeli u prosincu 2004. Glasovanje u četvrtak posebno je važno jer će omogućiti Hamasu da odmjeri snage s Fatahom u velikim gradovima Zapadne obale.

SARAJEVO - Zamjenica pravobranitelja Bosne i Hercegovine Dragica Miletić najavila je kako će vlasti te zemlje i dalje poduzimati sve mjere kako bi zaštitile svoju imovinu na području Cavtata gdje je prije rata djelovala dječja bolnica "Nemanja Vlatković" koja je bila u sastavu Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu. Predstavnici vlasti BiH 5. prosinca dobili su odluku Visokog trgovačkog suda Hrvatske kojom je odbačen zahtjev BiH da se iz stečajne mase bivše bolnice u Cavtatu izdvoji dio nekretnina i onemogući njihova prodaja. Visoki trgovački sud takvu je odluku donio 18. listopada, a odnosi se na pravo raspolaganja nad tri objekta i devet tisuća četvornih metara zemljišta.

NEW DELHI - Na sjeveru Indije raste broj žrtava strahovitih hladnoća, a među smrtno stradalima najviše je beskućnika, objavili su mediji u četvrtak. Meteorolozi upozoravaju da vremenski uvjeti postaju sve nepovoljniji i pozivaju stanovnike da se pripreme na oštru zimu. Stanovnici država Jammu i Kašmir koji su ostali bez domova u razornom potresu 8. kolovoza zimu provode u privremenim skloništima na temperaturi ispod 0 Celzijevih stupnjeva. Zbog jake zime vlasti su donijele odluku o zatvaranju svih školskih ustanova u Kašmiru tijekom prosinca, prenose mediji.

BUKUREŠT - Rumunjske veterinarske vlasti pojačale su u četvrtak mjere sprečavanja širenja ptičje gripe, dok su žarišta te bolesti pronađena stotinjak kilometara od Bukurešta. "Mi smo u stanju najveće pripravnosti nakon što je potvrđeno žarište ptičje gripe u susjednom okrugu Calarasi, u Tonei", rekao je upravitelj okruga Ilfov koji okružuje glavni grad. Filteri dekontaminacije postavljeni su na glavnim prometnicama okruga. Direktor Veterinarskog instituta Nicolae Stefan je naveo da je britanski laboratorij Weybridge potvrdio nazočnost virusa H5N1 na peradi iz pet sela dva okruga, Braila (na istoku) i Tulcea (na jugoistoku).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙